Tidlig behandling og tro på bedring preger "Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser", som nå er klar.
-Tidlig oppdagelse og systematisk behandling øker mulighetene for å bli frisk av en psykoselidelse. Synet på mulighetene for bedring har tidligere vært preget av pessimisme, men dette understøttes ikke av forskningslitteraturen. Tvert imot, det er mange som opplever bedring og kommer ut i ordinært arbeid hvis de hjelpes med riktig behandling, oppfølging og støtte, skriver Helsedirektoratet på sin nettside.
Den nye faglige retningslinjen, som ble omtalt på napha.no da den var ute til høring, omfatter alle psykoselidelser med unntak av organiske og affektive psykoser.
Retningslinjen gir anbefalinger til utredning, behandling og oppfølging av pasienter fra 13 år og oppover.
Nestleder i NAPHA, Petter Dahle, har vært med i en arbeidsgruppe for retningslinjen siden 2010, og har skrevet deler av den.
-Tidlig innsats og intervensjon, et bredt behandlings- og oppfølgingstilbud, samt fokus på brukermedvirkning og bedringsprosesser er sentrale områder i retningslinjen, sier Dahle.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?