Publisert: 13. august 2013.   Endret: 09. april 2019
Liv Skree

Amaliedagene feirer 15 år

Amaliedagene feirer 15 år

På jubileumsprogrammet i Oslo 22.-26. august står blant annet psykofarmaka-debatt med Robert Whitaker, samt dokumentarfilmer om finsk medisinfrivillig suksessprosjekt og et svensk tilbud om opphold i vertsfamilier for å danne seg et nytt liv.

-Jeg vil trekke frem filmdagen vår 23. august, med to kjempebra filmer. Flere av oss fra brukersiden hadde ikke hørt om Carina Håkansson og Familjevårdsstiftelsen i Sverige. De har i 25 år hjulpet mennesker med psykiske lidelser inn i sosiale nettverk, ved at de har bodd i vertsfamilier og samtidig vært knyttet opp mot fagpersoner, forteller Liv Skree fra brukerorganisasjonen We Shall Overcome (WSO).

Åpen dialog-suksess

WSO er en av arrangørene av Amaliedagene, som har tatt navnet sitt fra forfatteren Amalie Skram. I år feires 15-årsjubileum.

-Det vil også bli vist dokumentarfilm om Åpen dialog fra Finland. Jaakko Seikkula og andre har gjennom åpne nettverkssamtaler og medisinfrivillighet oppnådd at 85 prosent av mennesker med førstegangspsykoser ikke får tilbakefall, selv mange år etter, påpeker Liv Skree.

-Overdreven medisinbruk

Hun trekker dessuten frem fagdagen, som holdes 22. august.

-Det blir en veldig spennende dag, der det er søkt om at deltakelse skal gi meritterende status for helsepersonell og forskere. Her diskuteres først dagens psykisk helsetilbud både fra et bruker-, pårørende og fagperspektiv. Blant annet kommer begge foreldrene til en jente som tok livet sitt, for å fortelle familiens historie særlig i forhold til overdreven medisinbruk, forteller Skree.

  • Amaliedagene er gratis og åpen for alle. Se program.

Bedre tilbud - hvordan?

Andre del av fagdagen vil dreie seg om hvordan psykisk helsetilbudet kan bli bedre.

-Her deltar blant andre forsker og redaktør for Tidsskrift for psykisk helsearbeid, Bengt Karlsson, Mette Ellingsdalen fra WSO og leder for LPP, Anne-Grethe Terjesen. Dette vil lede opp mot en debatt i Litteraturhuset samme kveld, sier Skree.

Robert Whitaker

Mandag 26. august blir det debatt om psykofarmaka på Litteraturhuset med den amerikanske journalisten og forfatteren bak "Mad in America", og "Anatomy of an epidemic", Robert Whitaker.

-Dette er ikke formelt en del av programmmet til Amaliedagene, men det er WSO og erfaringskompetanse som arrangerer. Denne debatten vil foregå på engelsk, understreker hun.

Amaliedagene 22.-26. august

Kommenter:

Mer om

nyheter åpen.dialog

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen