Publisert: 09. september 2013.   Endret: 14. desember 2017
Marit Grande

KJENT FJES: Psykologspesialist Marit Grande skal sammen med andre forelesere gi en innføring i kognitiv miljøterapi til kommunale psykiske helsearbeidere i drammensområdet i høst. Hun startet med et Mr. Bean-eksempel 9. september. FOTO: Roald Lund Flener/NAPHA.

-Hva tenker Mr. Bean?

-Hva tenker Mr. Bean?

Mr. Bean i svømmebassenget var psykologspesialist Marit Grandes inngang til en opplæring i kognitiv miljøterapi, som i høst skal gis til psykisk helsearbeidere i Drammen og nabokommunene.

-Hvis Mr. Bean hadde kommet i en samtale til meg hadde jeg vært mest interessert i det som gir ubehag. Jeg ville vært opptatt av hvordan han tenker, og hvordan det påvirker hans følelser og atferd, forklarer Marit Grande.

Mr. Bean i stupetårnet

Denne høsten skal Grande, som jobber hos TIPS Sør-Øst, sammen med andre forelesere gi en innføring i kognitiv miljøterapi til kommunale psykiske helsearbeidere i drammensområdet.

Under et kick-off for opplæringen i Drammen 9. september viste hun en sketsj med Mr. Bean, som bokstavelig talt ikke tør å "kaste seg ut i det" når han er i svømmehallen. Hun forteller tilhørerne at hvis Mr. Bean hadde oppsøkt hjelp hos henne, ville hun tatt utgangspunkt i den konkrete situasjonen.

-Hva sa du til deg selv på toppen av stupetårnet? Målet er å bevisstgjøre hvilke tanker som medfører ubehag, og utforske om det finnes andre måter å tolke hendelsen på, som vil medføre mindre ubehag og uhensiktsmessig oppførsel, sier Grande.

Seks kursdager

På "menyen" for høstens opplæring står disse temaene:

  • Den kognitive tilnærmingen til psykiske lidelser - hvordan kjenne igjen negative automatiske tanker
  • Motiverende intervju og kognitiv miljøterapi - Hvordan motivere pasienter til endring
  • Kognitiv terapi ved psykosesymptomer
  • Kognitiv terapi ved vrangforestillinger - hva er en vrangforestilling, og hva er viktig i en samtale med pasienter som plages av dette
  • Kognitiv terapi ved hallusinasjoner-hva er hallusinasjoner, og hva er viktig i en samtale med pasienter som plages av dette
  • Kognitiv terapi ved negative symptomer-om hva negative symptomer er, den kognitive forståelsen/modellen for negative symptomer, og hvordan man kan jobbe terapeutisk med pasienter som er plaget med negative symptomer

-Trenger faglig input

Liv Melar, fagkoordinator for psykisk helse i Lier kommune, mener det er kjempebra at det settes i gang en slik felles opplæring av over 50 ansatte.

-Å sende et par tre stykker på et slikt kurs ville vært veldig dyrt. For de som jobber i bolig kan man kanskje føle at man stagnerer når man jobber med de samme brukerne over lang tid, og vi trenger en faglig input. Dette er noe man kan få bruk for ikke bare i bolig, men også på hjemmebesøk ellers og kanskje privat også, mener Melar.

-Nybrottsarbeid

NAPHA er initiativtaker til opplæringsprogrammet i Drammen, og driver det i samarbeid med TIPS Sør-Øst. 

-Dette er nybrottsarbeid for oss, og vi vil følge opplæringsprogrammet tett med tanke på om vi skal starte noe lignende andre steder også. Blant annet vil det komme artikler på napha.no og psykiskhelsearbeid.no knyttet til det, og en evaluering som gjøres av Høgskolen i Buskerud blir et høydepunkt, sier faglig rådgiver i NAPHA, Gretha Evensen.

OPPLÆRING I KOGNITIV MILJØTERAPI
  • I høst får over 50 kommunale psykiske helsearbeidere i drammensområdet en innføring i kognitiv miljøterapi.
  • Opplæringen drives av NAPHA og TIPS Sør-Øst i samarbeid, og effekten av den skal evalueres av Høgskolen i Buskerud.
GLAD FOR FAGLIG INPUT: Liv Melar, fagkoordinator for psykisk helse i Lier kommune.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen