En ny norsk studie, der 20 personer med både psykiske og rusrelaterte helseproblemer er intervjuet, viser at kognitiv miljøterapi ga økt motivasjon og gode verktøy for å endre tankemønstre og gamle vaner.
-Noe er annerledes her enn andre steder. Det er noe med atmosfæren; alt virker gjennomtenkt. De vet hva de gjør her, vi er mer likestilte her, sier en av deltakerne i studien, ifølge nettstedet rop.no.
Intervjuene i den nylig publiserte studien ble gjennomført i 2009-2011, ved den nå nedlagte "Tverrfaglig enhet for dobbeltdiagnoser" (TEDD), på Vinderen i Oslo.
-Studien vår viser først og fremst at det er viktig at hele behandlingsmiljøet i en enhet, – alle leger, psykologer og miljøterapeuter – arbeider ut fra en felles behandlingsforståelse, sier professor Lisbet Borge, som er en av tre forfattere bak studien.
Pasientene forteller ifølge rop.no om økt motivasjon, og om å ha fått verktøy for å endre tankemønstre og gamle vaner. De beskriver at de møtte et kompetent behandlingsteam, ble tatt på alvor og opplevde varme og interesse:
-De ga meg respekt. De brydde seg om meg, mer enn normalt, vil jeg si, uttrykker en av deltakerne.
En av konklusjonene i studien er at kognitiv miljøterapi i kombinasjon med fysisk aktivitet fremmer mestring og læring hos ROP-pasienter innlagt ved enheten.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?