-Vi vil ha psykisk helsearbeid ut fra sykehuset, vekk fra diagnosekriterier, inn i stua, ut i parken. Kanskje kan vi om tjue år se tilbake og si at dette var starten på en ny tenkemåte, sier forsker Bror Just Andersen om ny bok av Marit Borg og Bengt Karlsson.
Boka Psykisk Helsearbeid: Humane og sosiale perspektiver og praksiser ble lansert av Gyldendal i september. Dette skjedde under et seminar i Oslo der også en annen bok så dagens lys, nemlig Åpen dialog i relasjonell praksis, av Jaakko Seikkula og Tom Erik Arnkil.
-Vi ønsker å vise frem en annen måte å tenke rundt psykisk helsearbeid. Vi vil bort fra dagens behandlingsmodell hvor hjelp ytes av «eksperten» til «pasienten», sa forfatter Bengt Karlsson under lanseringen, melder nettstedet rop.no.
Både han og medforfatter Marit Borg mener at pasientens fysiske, psykiske, sosiale og eksistensielle virkelighet er elementer som alle bør være del av behandlingstilbudet.
-Behandler skal selvsagt interessere seg for pasientens fysiske og psykiske tilstand, men han må også være opptatt av hvem pasienten omgås, hvordan de omgås, har pasienten penger, et sted å bo? Psykisk helsearbeid krever en bred tilnærming, mener Bengt Karlsson.
Marit Borg vektla i sitt innlegg at vi alle har behov for å være sammen med andre, og trenger å føle at det er bruk for oss. Hun er derfor uenig med de som mener at mennesker med psykiske lidelser først må «komme seg», før de kan gå ut i jobb.
-For mange er jobben en arena hvor de kan vokse og utvikle seg. Vi må ikke glemme at det kan være mer krevende å være arbeidsledig, på trygd, enn å være i en krevende jobb, sier Borg.
I en debatt som fulgte lanseringen av bøkene, etterlyste Liv Skree i brukerorganisasjonen We Shall Overcome en diskusjon om hvordan lovverket bør innrettes slik at bokas ideer skal komme til sin rett.
Anne-Mari Lofthus, doktorgradsstipendiat ved Akershus universitetssykehus, ønsket en dypere diskusjon om bruk av tvang i boka. Hun mener at det asymmetriske maktforholdet alltid vil være en utfordring i psykiatrien, men berømmet forfatterne for å ha skrevet en kritisk og utfordrende bok.
Bror Just Andersen, forsker og rådgiver ved Bærum DPS, håpet Karlssons og Borgs bok kunne være begynnelsen på noe nytt.
-Vi vil ha psykisk helsearbeid ut fra sykehuset, vekk fra diagnosekriterier, inn i stua, ut i parken. Kanskje kan vi om tjue år se tilbake og si at dette var starten på en ny tenkemåte, sa Andersen.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Fagredaktør: Kjetil Orrem
Webredaktører:
Roald Lund Fleiner og Ragnhild Krogvig Karlsen
Prosjektleder webutvikling: ragnhild.karlsen@napha.no
NAPHA er en avdeling i NTNU Samfunnsforsking AS
Kontakt oss: kontakt@napha.no, Tlf. +47 48 14 54 34