Helsepersonell er blitt mer bevisste på å involvere pårørende - og tryggere i møte med dem - gjennom å bruke pårørendeprogrammet.no. Det viser foreløpig forskning.
I fjor skrev napha.no om det da nye pårørendeprogrammet.no. E-læringsprogrammet er utviklet av Pårørendesenteret i Stavanger, på oppdrag fra Helsedirektoratet.
Det skal hjelpe ansatte og ledere innen somatikk, rus og psykisk helse - både i kommunale og spesialiserte tjenester - til å involvere pårørende på en god måte.
I et intervju med erfaringskompetanse.no sier daglig leder ved Pårørendesenteret, Liv Kleppe, at programmet har bevisstgjort helsepersonell, blant annet i forhold til betydningen av involvering av pårørende. Hun viser til forskere ved Universitetet i Stavanger, som har fulgt introduksjon og bruk av e-læringsprogrammet ved fire virksomheter.
-De foreløpige resultatene viser at programmet har stor betydning for bevisstgjøring av helsepersonell med tanke på involvering av pårørende. Funnene viser også at bruk av programmet bidrar til økt trygghet i samarbeid med pårørende, både når det gjelder rettslige rammer og kommunikasjon, sier Kleppe.
Hun forteller at en vanlig grunn til ikke å involvere pårørende blant helsepersonell er utrygghet i forhold til taushetsplikten.
-Et dilemma kan være når en pårørende, som ikke har samtykke fra pasienten, ringer og ber om informasjon. Mange tror ikke de kan si noe til den pårørende i en slik situasjon. Det er feil. På generelt grunnlag kan helsepersonell si mye om hva som er vanlig og typisk for den bekymringen den pårørende ringer om, sier Kleppe.
For å gjøre helsepersonell tryggere på hvordan de skal håndtere taushetsplikten, har Pårørendesenteret laget en liste med Generelle råd til pårørende.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?