Publisert: 28. oktober 2013
Pårørendeprogrammet.no.
E-LÆRING: Pårørendeprogrammet.no retter seg mot ansatte og ledere innen somatikk, rus og psykisk helse. Det skal hjelpe dem til å involvere pårørende på en god måte. FOTO: Pårørendeprogrammet.no.

Tryggere i møte med pårørende

Tryggere i møte med pårørende

Helsepersonell er blitt mer bevisste på å involvere pårørende - og tryggere i møte med dem - gjennom å bruke pårørendeprogrammet.no. Det viser foreløpig forskning.

I fjor skrev napha.no om det da nye pårørendeprogrammet.no. E-læringsprogrammet er utviklet av Pårørendesenteret i Stavanger, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Det skal hjelpe ansatte og ledere innen somatikk, rus og psykisk helse - både i kommunale og spesialiserte tjenester - til å involvere pårørende på en god måte. 

-Stor betydning

I et intervju med erfaringskompetanse.no sier daglig leder ved Pårørendesenteret, Liv Kleppe, at programmet har bevisstgjort helsepersonell, blant annet i forhold til betydningen av involvering av pårørende. Hun viser til forskere ved Universitetet i Stavanger, som har fulgt introduksjon og bruk av e-læringsprogrammet ved fire virksomheter.

-De foreløpige resultatene viser at programmet har stor betydning for bevisstgjøring av helsepersonell med tanke på involvering av pårørende. Funnene viser også at bruk av programmet bidrar til økt trygghet i samarbeid med pårørende, både når det gjelder rettslige rammer og kommunikasjon, sier Kleppe.

Utrygg på taushetsplikt

Hun forteller at en vanlig grunn til ikke å involvere pårørende blant helsepersonell er utrygghet i forhold til taushetsplikten.

-Et dilemma kan være når en pårørende, som ikke har samtykke fra pasienten, ringer og ber om informasjon. Mange tror ikke de kan si noe til den pårørende i en slik situasjon. Det er feil. På generelt grunnlag kan helsepersonell si mye om hva som er vanlig og typisk for den bekymringen den pårørende ringer om, sier Kleppe.

Hjelpe-liste

For å gjøre helsepersonell tryggere på hvordan de skal håndtere taushetsplikten, har Pårørendesenteret laget en liste med Generelle råd til pårørende.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen