HUMOR: Arrangørene av FARVE-konferansen valgte en humoristisk inngang til paneldebatten ved å la Trygdekontorets Thomas Seltzer lede den, med små filmsnutter om trygdebeistet og bedriftsidrett som sykemeldingsgrunn. F.v. Heidi Kongsteien fra Verket i Larvik kommune, Bjørn Gudbjørgsrud fra NAV, Thomas Seltzer fra Trygdekontoret, Inger Lise Blyverket fra Virke og fastlege Erik. L. Werner. FOTO: Siri Bjaarstad/NAPHA.
Heidi Kongsteien har vært utenfor arbeidslivet grunnet angst og depresjon. Under NAVs FARVE-konferanse sist uke fortalte hun hvordan fastlege og NAV sammen klarte å hjelpe henne tilbake.
-Jeg trodde aldri det kunne være bruk for meg i arbeidslivet, fortalte Kongsteien til rundt 300 tilhørere på NAVs FARVE-konferanse på Fornebu sist uke.
Kongsteien deltok i en debatt ledet av Thomas Seltzer fra bandet Turboneger og tv-programmet Trygdekontoret. Allerede mens hun gikk på videregående skole strevde hun. Kongsteien er opptatt av at det å slite gjennom skoleløp kan føre til dårlig selvtillit og gi få mestringsopplevelser, noe som på sikt kan bli til psykiske helseproblemer.
-Det er derfor det veldig viktig at unge blir fanget opp tidlig, og at de får hjelp i de sårbare overgangene, mener Kongsteien.
Hun forteller at både lege og NAV hjalp henne i riktig retning, og at hun hele veien opplevde støtte.
-Jeg fikk en mulighet til å komme ut i arbeidslivet. Først startet jeg i praksis, og dette ga meg tryggheten jeg trengte til å gå over i lønnet arbeid, sier hun.
Kongsteien formidler viktigheten av at hjelpeapparatet jobber sammen, og har troen på at dette går bra. Hun er også opptatt av at arbeidsgivere får nok kompetanse.
-Arbeidsgiverne trenger veiledningskompetanse slik at ledere kan tørre å stå i møter med arbeidstakere som sliter med psykiske helseproblemer, sier hun.
Hun roser lederen sin ved Verket i Larvik kommune for at hun hadde mot til å stå i relasjonen og gi trygghet, slik at hun turte å se seg selv som en fullverdig arbeidstaker.
Erik L. Werner, som til daglig jobber som både fastlege og seniorforsker ved Uni Helse, vektla i debatten at man ikke bare kan se isolert på den enkeltes helseutfordringer for å forstå hvorfor mange faller ut av arbeidslivet i Norge.
-Vi har et krevende og avansert arbeidsliv. Mye av det vi kaller helse handler om helt andre ting, sier Werner.
Han viser til for eksempel lese- og skrivevansker, kompliserte liv, manglende mestring gjennom skoleløp, for noen manglende norsk-kunnskaper, og at vi har få ufaglærte jobber.
Debattdeltakerne var samstemte i det at å ha arbeid er helsefremmende. Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad, som åpnet konferansen, argumenterte for at NAV trenger partnerskap med helsesektoren, og at arbeid i langt større grad bør foreskrives på resept.
Debattdeltakerne var enige om at de ikke tror det nytter å kutte i trygdeordningene, da dette bare vil produsere flere fattige. Løsningen på å inkludere flere i arbeidslivet mener de ligger i samarbeid mellom NAV, helsetjenestene, arbeidslivet og utdanningsinstitusjoner. Lønnstilskudd trekkes frem som eksempel på et virkemiddel som fungerer.
-Mange får jobb med lønn i etterkant av et lønnstilskudd. Mange norske arbeidsgivere tar ansvar, og ønsker virkelig å bidra, sier Inger Lise Blyverket fra næringslivsorganisasjonen Virke.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Fagredaktør: Kjetil Orrem
Webredaktører:
Roald Lund Fleiner og Ragnhild Krogvig Karlsen
Prosjektleder webutvikling: ragnhild.karlsen@napha.no
NAPHA er en avdeling i NTNU Samfunnsforsking AS
Kontakt oss: kontakt@napha.no, Tlf. +47 48 14 54 34