Publisert: 13. november 2013
Førstehjelp mot psykisk uhelse i arbeidslivet, Hjärnkoll
TRE HJELPEMIDLER: Førstehjelpsskrinet inneholder en selvtest på hvordan man har det, en gratis telefontjeneste der man kan ringe en terapeut med taushetsplikt, samt tips til hvordan man kan hjelpe en kollega man er urolig for. FOTO: Helena Karlsson.

Førstehjelp mot psykisk uhelse i arbeidslivet

Førstehjelp mot psykisk uhelse i arbeidslivet

I Sverige har en nasjonal kampanje for større åpenhet om psykisk helse utviklet et førstehjelpsskrin mot psykisk uhelse i arbeidslivet.

Skrinet testes denne høsten ut ved ulike bedrifter Sverige. Det plasseres på toaletter, kopieringsrom og andre steder på arbeidsplassen som er litt private, og inneholder både en fysisk og en psykisk del.

-Som et sår i beinet

-Tanken er å adressere problemet med psykisk uhelse på arbeidsplasser. Vi vil at det skal være like lett å snakke om som et sår i beinet. Det skal være en helhetsmåte å se på menneskekroppen, sier Thérèse Manheimer hos utvikleren Doberman, i et intervju med avisa Dagens Nyheter.

Tre hjelpemidler

Den psykiske delen består av tre hjelpemidler:

  • En selvtest på hvordan man har det
  • En telefontjeneste der man kan ringe kostnadsfritt til en terapeut med taushetsplikt
  • Tips til hvordan man kan hjelpe en kollega man er urolig for

Forebygger

Den regjeringsoppnevnte kampanjen "Hjärnkoll", som er initiativtaker til førstehjelpsskrinet, håper at det fremover skal bli like vanlig å agere når også sjelen trenger plaster.

-Til tross for at psykisk uhelse er den vanligste sykemeldingsårsaken så går få arbeidsplasser ut fra det. Det nye førstehjelpsskrinet gjør det enklere å handle i begynnelsen av et psykisk helseproblem, og kan forhindre en sykemelding, sier Rickard Bracken, prosjektleder for kampanjen Hjärnkoll, til kampanjens egen nettside.

Nasjonal kampanje

Hjärnkoll er en nasjonal kampanje i Sverige, som arbeider for økt åpenhet om psykisk uhelse, med mål om at alle skal ha samme rettigheter og muligheter uavhengig av psykisk funksjonsnivå.

Motoren i kampanjen er over 300 personer som forteller om sine egne erfaringer med psykiske lidelser.

FØRSTEHJELPSSKRIN MOT PSYKISK UHELSE
  • Skrinet Förstahjälpen er utviklet av den svenske kampanjen Hjärnkoll.
  • Målet er å forebygge sykemeldinger som følge av psykiske problemer i arbeidslivet.
  • Denne høsten testes skrinet ut ved en rekke bedrifter i Skåne i Sverige.
  • Les mer om skrinet på Hjärnkolls nettside.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen