Publisert: 14. november 2013.   Endret: 15. april 2016
Per Fugelli

IKKE OVERDRIV: -Neste gangen sjefen skal ha en produktivitetsrapport, så send en e-post: Det som skjer det skjer, jeg kan ikke si deg mer, spøker Per Fugelli, som mener arbeid er den viktigste helsekilden, men at det ligger en fare i å overdrive. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

-Arbeid den viktigste helsekilden

-Arbeid den viktigste helsekilden

-Dere er helsearbeidere i kraft av å forvalte en av menneskets aller viktigste helsekilder - arbeid. Det sa sosialmedisiner og samfunnsdebattant Per Fugelli til rundt 240 aktører i arbeidslivet på "Arbeidskraftkonferansen 2013" i Stjørdal i Nord-Trøndelag 14. november.

Fugelli listet dessuten opp «The Big Five» helsekilder, som han mener arbeid spiller en nøkkelrolle for å oppnå: Verdighet, handlingsrom i eget liv, tilhørighet, mening og likevekt.

-Verdighet

-Jeg møtte en gang en mann på bussen, som det viste seg hadde hatt psykoser, vært innlagt i til sammen syv år, en del av tiden på tvang. Han fortalte at han var på vei hjem, fra jobb. Snøen lavet ned på utsiden, og bussen navigerte mellom reflekspinnene langs veikanten. «Det er jeg som har laget de der», sa han og pekte på pinnene. Et eksempel på hva arbeid betyr for vår verdighet, sier Fugelli.

«Arbeidsgiver forvalter helsekilder» var tittelen på Fugellis innlegg på Arbeidskraftkonferansen 2013», arrangert av NAV og ulike aktører fra arbeidslivet. Sosialmedisineren er opptatt av at mennesker er mer enn bare en kropp.

-I Håvamål står det at mennesket er menneskets helsekilde. Det er ikke apoteket. Kroppen vår er bare en container, for å si det litt spøkefullt. Inne i disse kroppene bor dette gudestoffet som er følelser, holdninger, verdier, sorg, håp, avmakt, trygghet og frykt. Dette vet vi jo påvirker helsa vår like mye som molekylene, poengterer Fugelli.

Del av fellesskap

Han peker på hvor sentralt menneskets sosiale liv og omgivelser er for helsa, og at arbeid er en nøkkelfaktor.

-Det å kunne være en del av et fellesskap på en arbeidsplass, og glede seg både til oppgavene der og til å treffe kolleger, er svært viktig for vår helse, understreker han.

Helse i Kalahari

Han trekker frem undersøkelser av hva mennesker i andre land og kulturer vektlegger som viktig for helsen.

-Vi var i Botswana, Kalahariørkenen, like stor som Frankrike. Sanfolket der har utviklet en ufattelig kompetanse i å skape liv ut av Kalahariørkenen. Spør vi hva som er god helse for dem i Kalahariørkenen, så sier de regn, for med regn følger dyr, urter, røtter, frukter, mat, liv, helse. Så er det en som sier sko, forteller Fugelli.

Sko som helsesymbol

Svaret hadde en stor symbolsk betydning.

-Når han sier sko, mener han ikke beskyttelse for føttene. For ham er det et symbol, et tegn, fordi folk med sko i Kalahari har mer, de har gått på skole, de har arbeid og inntekt, de blir sett på med respekt. Sko blir for ham et symbol på at helsens grunnmur er på plass, sier Fugelli.

Norge for 100 år siden

I dag ville neppe noen i Norge svart sko på spørsmål om hva som er viktigst for helsen.

-Men reis 100 år tilbake i tida til et sted dere kjenner i Norge, spør hva er god helse for deg. De kunne saktens svart sko. Det var mange fattige og barbeinte i Norge. Norge var et rått klassesamfunn. Mange hadde ikke tilgang på arbeid og medinnflytelse. Så kom Marcus Thrane, Martin Tranmæl, Nygaardsvold og Gerhardsen. De bestemte seg for at de ville bygge et helsesamfunn, et velferdssamfunn der ingen skal ha det som denne unge mannen i Kalahari. De fikk det til. Ikke glem at helsens kilder også er politiske. Når vi skaper rettferdighet, så bygger vi i samme grad helse, mener Fugelli.

Unngå overdose

Selv om han fremholder arbeid som den kanskje aller viktigste helsekilden, er han nøye med å si at man må unngå «overdose».

-Vi må finne en god balanse mellom plikt og lek, arbeid og hvile. Ikke bli for flinke, slapp litt av innimellom, gi litt mer faen, oppfordrer Fugelli.

Når sjefen blir for besatt av effektivitet, rasjonalitet og evalueringer, så er Fugellis tips å ta frem den gamle sangen "Det som skjer det skjer".

-Neste gangen sjefen skal ha en produktivitetsrapport, så send en e-post: Det som skjer det skjer, jeg kan ikke si deg mer, spøker Fugelli til stor latter fra salen.

ARBEIDSKRAFT-KONFERANSEN 2013
  • "Alle trenger arbeid, arbeidslivet trenger alle" var slagordet til Arbeidskraftkonferansen 2013, som ble holdt i Stjørdal i Nord-Trøndelag 14. november.
  • Per Fugelli var blant foredragsholderne.
  • Fugelli mener arbeid er den viktigste kilden til helse for hver enkelt, og at mange ville blitt friskere om de fikk anledning til å jobbe.

 

ENGASJERT: Per Fugelli.

Kommenter:

Mer om

nyheter helsefremming.og.forebygging folkehelse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen