Publisert: 14. november 2013
Pelle Sandstrak
OM Å BLI SETT: -Hun tar kvelertak på meg, presser meg ned mot motorlokket. Hun handler med hjertet og ikke hjernen. Du kan så mye gutjævel, du skal ikke dø for meg. En tåre rant fra øyet hennes, minnes Pelle Sandstrak, om da helsesøsteren "Lillemor" reddet ham fra å leke med døden. Sandstrak, som har Tourettes syndrom, trekker fram enkeltpersonene som har hjulpet ham. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Det gode med Tourette

Det gode med Tourette

-Dere tenker kanskje at det skal bli interessant å høre på han der med Tourette ja. Men så kommer dere på at en kollega er litt sånn, og kanskje er dere litt sånn selv også. Jeg håper at mange av dere har Tourette light.

Slik innledet den svensk-norske forfatteren og foredragsholderen Pelle Sandstrak sitt innlegg under Arbeidskraftkonferansen i Stjørdal 14. november.

"Mr. Tourette og jeg"

Sandstrak, som har Tourettes syndrom, er kjent for sin bok og sin forestilling som heter "Mr. Tourette og jeg".

-Tics er Tourettens hovedsponsor. Det er mye bra med Tourettes, man er kreativ og i bevegelse. Det er sånt folk går på kurs i tre dager for å lære i Hallingdal, sier Sandstrak, og setter tonen for et foredrag som byr på mye latter, og samtidig alvorlige undertoner.

Han forteller om sin oppvekst i den lille bygda Overhalla i Nord-Trøndelag, og hvor ugreit det var å skille seg ut der. Lærere som ba ham roe seg ned.

-Ro deg ned, ro deg opp, imiterer Sandstrak.

Om å bli forstått

Han ble småmobbet i skolen på grunn av sine tics og sin tvang. Han begynte å stille seg rett foran biler og tog, og hoppe ut av veien i siste liten. Men så kommer helseøsteren, "Lillemor", i sin Fiat.

-Hun tar kvelertak på meg, presser meg ned mot motorlokket. Hun handler med hjertet og ikke hjernen. Du kan så mye gutjævel, du skal ikke dø for meg. En tåre rant fra øyet hennes, forteller han.

-Hopp på meg Pelle

En annen gang stod han på taket, ti meter over bakken.

-Jeg sa "nå dør idioten", og så kom psykologen ut og sa "vi liker deg". Så kom "Lillemor" ut og sa "hopp på meg Pelle". Hun var medmenneske, også etter klokka fire, forteller han.

"Lillemor" forstod ham, og rettet ham aldri.

-Tre prosent håp

Senere i livet har han brukt sin Tourette som en ressurs, i sitt yrke som forfatter, foredragsholder og det han selv kaller "ufrivillig komiker".

Sandstrak tok tilhørerne med på en reise gjennom sitt liv. Som uteligger i Oslo på 80-tallet, med tvangstanker og redsel for smitte som gjorde ham ute av stand til å passere dørstokken. Så møtte han en svensk professor som helt uventet hermet ham tilbake når Sandstrak hermet etter ham, slik han ofte gjør med mennesker han møter.

-Han sa du har Tourettes syndrom uten innslag. Han sa jeg var 97 prosent handikappet og hadde tre prosent håp.

Det åpnet tankene.

-Tre prosent håp, det er jo ekstremt mye, sier Sandstrak.

Vil ikke bli helt frisk

Senere ble han kamerat med professoren privat også.

-Hvordan kunne du vite at jeg var 97 prosent handikappet? Jeg bare fant på det, svarte han.

Han vil ikke at presten skal si i hans begravelse at "Pelle Sandstrak, hvem var det?"

-Jo det var han som brukte hele livet sitt på å bli frisk. Nå er han død. Blir man hundre prosent frisk er det jo null prosent håp, sier Sandstrak.

Tourette som begavelse

Han fortalte også om hvordan han ble feilmedisinert i mange år, selv om familien prøvde å ymte frampå om at han kanskje hadde Tourette.

-Tourette har vi ikke her fikk vi til svar av psykiateren i Trondheim. De hadde Tourette-fri sone de altså. 

Sandstrak forteller om menneskene som har sett ham som den han er.

-Du har en udefinerbar begavelse, ble jeg fortalt en gang på en skuespillerskole der jeg kom inn som prøveelev. Ja, Tourette, tenker jeg nå, sier Pelle Sandstrak.

ARBEIDSKRAFT-KONFERANSEN 2013
  • "Alle trenger arbeid, arbeidslivet trenger alle" var slagordet til Arbeidskraftkonferansen 2013, som ble holdt i Stjørdal i Nord-Trøndelag 14. november.
  • Pelle Sandstrak, svensk-norsk forfatter og foredragsholder med Tourettes syndrom - kjent for boka og forestillingen "Mr. Tourette og jeg" - var blant deltakerne.
  • Sandstrak fortalte om sitt liv, som har gått fra elendighet og fornedring til framgang og suksess. I "Mr. Tourette og jeg" viser Sandstrak hvor mye man kan utrette med tre prosent håp.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen