Publisert: 28. november 2013
Tonna Brix
OPPLEVDE VENDEPUNKT: Kenneth Holt (t.v.) og Hakan Pandul i rapduoen Tonna Brix fremfører sangen "Vendepunkt" under NAPHAs ACT- og samhandlingskonferanse i Lillestrøm 28. november. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Vil bryte ned tabuer med rapmusikk

Vil bryte ned tabuer med rapmusikk

Rapduoen Tonna Brix vil bryte ned tabuer rundt det å snakke om vold i hjemmet. Med historier om sine egne vendepunkter formidlet duoen også håp under åpningen av NAPHAs ACT- og samhandlingskonferanse i Lillestrøm 28. november.

-Vi legger vekt på synliggjøring av vold hjemmet, og å bryte ned tabuer rundt å snakke om dette temaet. Vi skal også snakke om hvordan vi fikk snudd noe ekstremt negativt til noe positivt, sier Kenneth Holt, som har kunstnernavnet Hajoken.

Dårlig selvbilde

Sammen med Hakan Pandul utgjør han rapduoen Tonna Brix, som reiser rundt og holder foredrag på skoler og andre steder om vold i hjemmet.

Kenneth Holt fortalte om hvordan han selv fikk dårlig selvbilde og mentale problemer av å vokse opp i et hjem preget av særlig psykisk vold, noe han trodde man ikke kunne prate om.

-Jeg fant hele tiden unnskyldninger for å ikke bli med på ting, som klassetur til England og fotball. Jeg trodde at de andre tenkte «skal vi stoppe bussen bare for at han der skal gå av» når jeg tok bussen. Jeg hadde mindreverdighetskompleks. Jeg begynte å kutte meg selv med barberblader og var langt nede, sier Holt.

Til psykolog som 19-åring

For ham kom vendepunktet da han som 19-åring endelig kom til psykolog.

-Jeg fikk for første gang snakket om barndommen min i detalj. Jeg kom over kognitiv terapi, det å snu negative tanker til noe positivt. Jeg fant ut at jeg ville jo bare ha et bedre liv, noe jeg tidligere ikke hadde visst at var mulig, forteller han.

Publikum på konferansen fikk også se en kunstutstilling av Kenneth Holt, som illustrerer vold i hjemmet.

-Kjente en annen virkelighet

Rapduoens andre halvdel, Hakan Pandul, fortalte om hvordan han hadde hatt fine år før hjemmet hans ble preget av psykisk vold da han var 7 år, og at han derfor skjønte at det ikke var sånn det skulle være.

-Min fordel var at jeg kjente en annen virkelighet, forteller han.

-Kunne endelig sove

Likevel gikk det mange år uten at noe ble oppdaget, og uten at noen spurte, før han havnet på krisesenter.

-På krisesenteret kunne jeg endelig sove, sier Pandul.

-Ikke min skyld

Hans viktigste budskap er dette:

-Det er ikke min skyld. Hvis man klarer å få den tanken inn i hodet på de som har opplevd slike ting som dette, så er mye gjort, mener Hakan Pandul.

Tonna Brix fremførte sangen Vendepunkt, og fikk stående applaus for sitt foredrag.

Besøk deres nettsted dittvendepunkt.no.

ACT- og Samhandlingskonferansen 2013
RAPDUO: Kenneth Holt (t.v.) og Hakan Pandul i rapduoen Tonna Brix.

Kommenter:

Mer om

nyheter act-.og.fact-team

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen