Publisert: 09. desember 2013
Else Lindseth, psykiatrisk sykepleier i Grong kommune
LETT Å SKJÆRE NED: -Stabil bemanning med god kompetanse er alltid et must. Det blir for lett å skjære ned på vårt felt fordi det ikke er noe lovpålegg som sier hvor stor tjenesten skal være, og fordi vi jobber med en gruppe som ingen går i fakkeltog for, mener fagleder i psykisk helseteam i Grong, Else Lindseth. FOTO: Kenneth Ledang/NAPHA arkiv.

-En gruppe ingen går i fakkeltog for

-En gruppe ingen går i fakkeltog for

Møt fagleder i psykisk helseteam i Grong kommune, Else Lindseth, i 43. etappe av intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt".

Navn: Else Lindseth.

Jobb: Psykiatrisk sykepleier. Fagleder i psykisk helseteam i Grong.

Utfordret av: Hege Aar, Namsos kommune.

Sender stafettpinnen videre til: Monika Totland, Lierne kommune.

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Kulturelt mangfoldig, fjellrik, spenstig med tanke på investeringer.

-Hva er det beste med jobben din? 

-At jeg har en frihet til å være kreativ og utradisjonell i mitt arbeid i feltet, med en visshet om at jeg blir ivaretatt av gode kolleger. Jeg jobber med eldre med psykiske helseproblemer, og tar dem med på opplevelser og skaper treffpunkter for dem. En periode laget jeg bygdakafé for dem. Mitt mål er at de skal ha en god alderdom i eget hjem så lenge som mulig.

-Og hva er det verste?  

-Å ikke strekke til, når det gjelder både timer i døgnet og gode løsninger. Vi har lite å hjelpe oss med når det gjelder rusomsorg, der vi for eksempel trenger et bofellesskap og stabil kompetanse. Våre alkohol- og rusavhengige faller hele tiden mellom to stoler. Jeg ønsker meg et rusteam. Vi har ett på papiret, men det har så mange hatter at det ikke blir et reelt rusteam.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Vi blir bemannet ned nå her hos oss i Grong. Stabil bemanning med god kompetanse er alltid et must. Det blir for lett å skjære ned på vårt felt fordi det ikke er noe lovpålegg som sier hvor stor tjenesten skal være, og fordi vi jobber med en gruppe som ingen går i fakkeltog for. Godt samarbeid med spesialisthelsetjenesten er noe vi har jobbet mye med i Grong, og det tenker jeg også er viktig.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Vi har YES, Hjelpetjenesten for ungdom i Grong. Og vi har HEFTIG som er vår modell for Helsefremming og tidlig innsats i Grong, i dag relatert til barn fra 0-6 år. HEFTIG er et tverrfaglig og samarbeidende tilbud, som lett kan implementeres videre opp i aldersklassene. Selv for 100-åringer vil modellen fungere.

-Hva synes du om NAPHAs kunnskapsbase www.psykiskhelsearbeid.no?  

-Det første som møter meg når jeg åpner min jobbmail. Hjemme ligger den på min facebook side, dermed sier jeg hvor viktig den er.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Der er mange faglige nettsteder som er verdt å besøke, alt etter hva man leter etter. Jeg anbefaler å google det som opptar en. Det er mye bra å finne.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:  

-Tre til den forrige regjeringen. Det var en satsing fra de rødgrønne tidlig, som bleknet etter hvert. Den gamle regjeringen glemte vel også den allmenne psykiske helsen litt til fordel for Utøya-ofrene, selv om erfaringene derfra på sikt vil komme samfunnet til gode. Dagens regjering må bevise at store ord og mange lovnader har et praktisk innhold, før jeg slår terningen for dem.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse?  

-Alt for lite. Jeg er ingen god grensesetter mellom fritid og jobb.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur: 

-Den beste kulturen for meg blir hverdager, og gode stunder med barnebarna.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen