Publisert: 21. desember 2013
Karl Ove Knausgård - malt av deltakere ved Brukerstyrt senter i Arendal
PORTRETT: Bildet er malt av deltakere i malegruppa ved Brukerstyrt senter i Arendal og henger i Kafe Munken. Det er satt sammen av 24 biter og malt etter bitene av et foto.

Malte frem Knausgård

Malte frem Knausgård

Først etter å ha arbeidet nøyaktig med hver sine biter, fikk de ni malerne i Arendal se helheten. Ansiktet til en kjent forfatter dukket frem.

-Et par av oss fikk i oppgave på forhånd å finne et foto av en kjent person fra Arendalsområdet. Vi kunne valgt ordføreren, men ønsket ikke å blande inn politikk. I og med at vi selv skriver og maler, var det naturlig å velge en forfatter, forteller Anna Nordbø.

Forfatter Karl Ove Knausgård er vokst opp på Tromøya utenfor Arendal. I romansyklusen Min Kamp skildrer han som kjent i detalj sin barndom der.

-Resten av gruppa visste ikke hva eller hvem de malte, før de så resultatet, fortsetter Norbø.

Kurs med kunstner

Malegruppa hun deltar i, møtes jevnlig på Brukerstyrt senter i Arendal for å arbeide kreativt med uttrykk. I november inviterte de kunstneren Christopher Munch Andersen til å holde et tre-dagers kurs. Han lærte dem en fascinerende teknikk, som de aldri hadde prøvd før.

-Vi fikk et A4 ark, og et stort lerret som vi rutet opp. Deretter overførte vi den delen av fotoet vi hadde fått. Vi konsentrerte oss om lys, skygger og fargetoner. Det handlet om å kopiere, det vil si å male pinlig nøyaktig det vi så, forteller Norbø.  

Knausgårds ansikt

Detaljene de malte virket først løsrevet fra helheten.

-Det kunne se ut som et abstrakt landskap, eller et undersjøisk landskap. En i gruppa syntes en stund det hun malte lignet på tarmsystemet, sier hun.

Underveis var det noen som begynte å ane noe.

-Det var noe med blikket og alt håret. Det er så mange nyanser i ansiktet hans, sier Norbø.

Krevende, men gøy

Arbeidet krevde dyp konsentrasjon, noe som var utfordrende.

-Vi malte både søndag, mandag og tirsdag fra elleve til seks. Noen syntes det var slitsomt. «Anna, dette er så vanskelig, jeg tror ikke du er glad i oss lenger», var det en som sa til meg underveis. Det var jo jeg som hadde satte dette i gang. Andre hadde masse energi og ga alt de hadde, sier Norbø.

Personlig uttrykk

Vanligvis maler deltakerne hver sine bilder. Det er første gang de maler noe sammen.

-I dette portrettet av Karl Ove Knausgård er det spennende å se hverandres strek. Det ble et spill i det. Det speiler litt hvem vi er. Strøket og styrken på fargene er forskjellige. Det er som i en tekst – du kjenner ofte igjen stemmen til hver enkelt som har uttrykt seg, sier Norbø.

Kurset regnes som høstens høydepunkt i malegruppa.

-Da vi puslet det sammen til slutt, var det kjempegøy å se resultatet. Alle følte seg veldig flinke!

Mestring og gruppetilhørighet

-Det er en sentral oppgave for Brukerstyrt senter å bidra til gruppetilhørighet og mestringsfølelse. Ved å være med på et slikt kurs føler den enkelte seg kanskje mer verdifull. Det føles viktig å skape noe sammen. Det bygger selvbildet, sier Nordbø

Nordbø har tidligere forsket litt på hva det kan bety for den psykiske helsen å delta i en kreativ skrive- eller malegruppe.

Hvem får se Knausgårdmaleriet?

Det er uvisst om forfatter Karl Ove Knausgård selv har sett portrettet, men forlaget hans har fått beskjed.

Det ferdige maleriet henger nå i Kafé Munken, senterets egen kafé. Planen er at det skal sendes på tur ut i byen, til kaféer eller andre steder der folk ferdes. Biblioteket i Arendal er en av dem som har meldt sin interesse.

 

MONTERTE: Etter tre dagers arbeid med delene, kunne bildet settes sammen.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen