Publisert: 03. februar 2014
COLOURBOX5230939
FYLLER 20 ÅR: Foreningen Aurora mener at tvang og medisinering i større grad må erstattes av alternative behandlingsformer. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Vil ha alternativer til tvang og medisin

Vil ha alternativer til tvang og medisin

-Vi mener at det gjøres altfor lite fra myndighetenes side for å bremse bruk av sterke medikamenter, sier Siri Lill Thowsen, styreleder i foreningen Aurora, som fyller 20 år denne uka.

Aurora er en av 29 medlemsorganisasjoner i Rådet for psykisk helse, som har intervjuet Thowsen på sin nettside i anledning 20-årsjubileet.

Større anerkjennelse

Hun sier at det har skjedd store og viktige endringer innenfor psykisk helsefeltet i løpet av de årene foreningen har eksistert. Blant annet viser hun til at erfaringskompetanse har blitt vist større anerkjennelse, for eksempel gjennom at erfaringskonsulenter ansettes i spesialisthelsetjenesten og i kommunene. Likevel mener hun det gjenstår mye viktig arbeid.

-Skadelige bivirkninger

-Vi mener at det gjøres altfor lite fra myndighetenes side for å bremse bruk av sterke medikamenter. Ikke minst gjelder dette medikamenter der det er dokumentert betydelige skadelige bivirkninger, også medikamenter som står på narkotikalisten, sier Thowsen.

Aurora etterlyser sterkere innsats på det forebyggende området, gjennom kostholdsveiledning, varslet økning av psykologstillinger i kommunene og større ressurser til skolehelsetjenesten.

Mener loven er diskriminerende

Hun mener også at  lov om psykisk helsevern er diskriminerende.

-Det er svært uheldig at ansatte i helsevesenet med hjemmel i lov kan opptre som dommere og utøve tvang og frihetsberøvelse overfor pasienter, sier Thowsen til rådets nettside.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen