-Vi er heldigvis kommet så langt at vi kan snakke om psykisk helse, selv om det fortsatt er en viss grad av tabu rundt det å slite med dette, sa Oslo-ordfører Fabian Stang da han åpnet kongressen "Psykisk helse og rus 2014".
Stang skrøt av tålmodigheten og stå på-viljen til de som jobber med å hjelpe mennesker som har rus- og psykisk helseproblemer.
-Jeg skjønner at det er tilfredsstillende å utføre en nyretransplantasjon, og løse et problem på to timer og 20 minutter. Den jobben dere skal gjøre kan ta to år og to måneder, eller 20 år. At dere er så tålmodige tross alle tilbakefall, at dere står opp om morgenen og går på med så mye guts, det fortjener en applaus, sa Stang.
Han viste til situasjonen i Oslo.
-Oslo er en stor by, der man kan gjemme seg for en stund. En del med rus- og psykiske helseproblemer flytter hit til Oslo, så vi har større utfordringer enn en del andre byer innen disse feltene. Evnen til samarbeid over yrkesgrenser tror jeg er av stor betydning for å lykkes på dette feltet, sier Stang.
Han mener også at det å samarbeide på tvers av kommunegrenser blir viktigere og viktigere.
-Uten at jeg skal gå for dypt inn i debatten om kommunesammenslåinger tenker jeg noen ganger på småkommunene, og på at det kan jo ikke være mulig å tilby det samme der som vi gjør i en stor kommune som Oslo.
Han ønsker at flere politikere drar ut for å se på de utfordringene tjenestene møter.
-Ofte er det sånn at politikere leser papirer, men i alt for liten grad er ute på arbeidsplassene, for å se deres arbeidshverdag. Prøv å inviter med dere politikerne, da er det større mulighet for at vi får et økt fokus på dette området, oppfordrer Fabian Stang, som også avsluttet med å rose de som jobber med rus og psykisk helse.
-Lykke til med viktig arbeid. Vit at det er noen av oss som ser den viktige jobben dere gjør, selv om det ikke kommer som overskrift hver eneste dag, avsluttet Stang.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?