En ny SINTEF-rapport anbefaler kommuner og andre større arbeidsplasser å ha en intern lavterskel mestringstjeneste, der ansatte som sliter kan få hjelp før de utvikler psykiske helseproblemer.
-Ofte kan det være nok med en samtale med noen fornuftige mennesker, som har trening og kompetanse til å få folk til å endre tankebaner, og til å finne frem til en struktur i livet som er helsefremmende heller enn sykdomsskapende, heter det i den nye SINTEF-rapporten.
Forskerne Solveig Osborg Ose og Rune Slettebak har i ett og et halvt år fulgt ledere, sykmeldte og andre i Trondheim kommune tett gjennom et følgeforskningsprosjekt.
Kommunen har et relativt høyt sykefravær på 10-11 prosent, og har bestilt rapporten for å få kunnskap om hvordan denne negative trenden kan snus.
Blant tiltakene rapporten anbefaler for større arbeidsplasser er en egen intern lavterskeltjeneste, som har som mål å forebygge sykefravær og uføretrygd knyttet til lettere psykiske lidelser.
-Tjenesten bør ha god kapasitet, og være kjent blant enhetsledere og ansatte. Tjenesten må ha høy kvalitet, og de bør være et sted der man får hjelp om man sliter med noe som påvirker arbeidsevnen uten at det er helseproblemer, anbefaler SINTEF-forskerne.
De mener tjenesten bør legges til Bedriftshelsetjenesten, som allerede har en tilsvarende rolle for folk som er utsatt for mobbing.
Rapporten peker også på ledernes rolle. De får ofte svært mye informasjon fra de sykmeldte. Likevel har de i mange tilfeller ikke de nødvendige virkemidlene for å løse situasjonen, selv om kurs om psykisk helse, samtalemetodikk, konflikthåndtering og kommunikasjon kan gjøre dem tryggere i rollen og være gode forebyggingstiltak.
-Private forhold og typisk livsmestringsproblematikk har ikke lederne alltid kompetanse til å håndtere, og de sliter med å forebygge langvarig sykmelding i disse tilfellene. Her er det behov for lederstøtte, står det i rapporten.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?