Barn som deltar i gruppetilbudet "Styrket mestring i livet" (SMIL) ser at de ikke er alene om å ha foreldre med psykiske lidelser og rusproblemer, og at foreldrenes sykdom eller vansker ikke er deres skyld. Det viser en ny SINTEF-rapport.
-Det gjør godt å lese i SINTEF-evalueringen at erfaringer som mine kan være med på å bety noe for barn og unge og deres hverdag, sier erfaringskonsulent Iris Dahle til nettsiden abup.no.
Hun opplevde store utfordringer i familien i egen oppvekst. Nå deler hun av sine erfaringer i møte med unge mennesker, som brukerrepresentant og medleder av SMIL-grupper i Kristiansand for barn og unge i alderen 10-16 år.
SMIL står for "Styrket mestring i livet". Det er et gruppetilbud som retter seg mot barn og unge av foreldre med psykiske og/eller rusrelaterte helseutfordringer, og deres familier.
Gruppen består vanligvis av 6-8 deltakere. Erfarne brukere bidrar med sine egne oppveksterfaringer.
Brukerrepresentant "Susanne" forteller i et intervju på nettsiden mestring.no at hun skulle ønske det fantes en sånn gruppe da hun selv var liten.
-Det kunne gjort en forskjell for meg. Jeg håper å vise barna at det går an å bli en bra voksenperson som ikke er syk, selv om jeg har hatt en mamma som var og er syk, sier hun.
I den nye SINTEF-rapporten står det at "Tilbakemeldingene fra organisatorer, deltakere og foreldre er at brukerrepresentantene stort sett fungerte meget bra i SMIL-opplegget".
-Vi ser at måten erfarne brukere deltar på i SMIL, samt vektleggingen av godt foreldresamarbeid, trekkes fram som viktig for tilbudene. Nettopp dette er vi stolte over fungerer bra, sier leder ved NK LMH, Siw Bratli, til mestring.no.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?