Forsinket språkutvikling hos barn kan ha sammenheng med mors bruk av antidepressiva, viser en studie fra Den norske mor og barn-undersøkelsen fra Folkehelseinstituttet. Studien omfatter over 50 000 barn.
Barn av mødre som brukte den vanligste typen antidepressiva (SSRI) i svangerskapet, kan ha økt risiko for forsinket språkutvikling ved treårsalder sammenlignet med barn av mødre som ikke brukte antidepressiva mens de var gravide, viser studien.
Få studier på verdensbasis har sett på langtidseffekter hos barn etter mors bruk av antidepressiva i svangerskapet.
-Siden studien er blant de første av sitt slag, er det viktig at resultatene blir etterprøvd av andre forskere før det legges alt for stor vekt på dem, sier seniorforsker og professor på Folkehelseinstituttet og Universitet i Oslo, Svetlana Skurtveit, til instituttets nettside.
Resultatene fra studien viser at gravides bruk av antidepressiva kan ha innvirkning på språkutvikling. Funnene viser også at dersom den gravide hadde symptomer på angst og depresjon, økte risikoen for at barnet fikk forsinket språkutvikling.
Forskerne understreker at svært få barn kom i kategorien som tilsvarer alvorlig forsinket språkutvikling.
-Framover blir det viktig å studere barns videre språkutvikling for å finne ut om påvirkningen av SSRI-antidepressiva varer ved, sier Skurtveit.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?