-De nye retningslinjene i psykisk helsevern sier at alle har lik rett til behandling, også de som ikke ønsker å ta medisiner, skriver napha.no-blogger Rigmor Galtung. Selv går hun på medisiner, men har også stor nytte av meditasjon.
-Vi er opptatt av piller og evidensbaserte behandlingsformer i Norge. Det er vel og bra, men vi glemmer av og til at det går an å tenke litt «utenfor boksen» også, skriver Galtung.
Den siste tiden har hun hatt stor nytte av meditasjon, i tillegg til medisiner.
-Jeg ville aldri gå i den fella å påstå at meditasjon, og det å utvikle seg åndelig, er medisin nok mot alvorlige psykiske lidelser. Men det er et fantastisk tillegg. Jeg har i hvert fall endelig funnet noe som passer for meg. Det er fint, veldig fint! Men selv om jeg nå har lagt ut på en reise der jeg kommer mer i kontakt med min egen kropp og den jeg er, tar jeg allikevel medisinene mine. Jeg sier som Ole Brum: Ja takk, begge deler, skriver hun.
Hovedbudskapet hennes er at det må være rom for ulike behov.
-Det er også viktig for meg å påpeke at dette er sunt og fint for meg, men ikke nødvendigvis for alle andre. Vi har alle ulike behov og måter å være i verden på, enten vi har en psykisk lidelse eller ei. Det er ikke så stor forskjell på oss og de «psykisk friske».
For de som ikke ønsker medisiner, mener hun det må legges til rette for alternative behandlingsmåter.
-Man kan ikke bare fnyse av disse viktige refleksjonene og de ønskede valgene hos dem man skal hjelpe. Det er respektløst og uten ydmykhet for pasientens følelser og behov. I slike tilfeller er det kanskje ekstra viktig at man jobber mye med å finne balanse i livet på andre måter enn ved medikasjon, som å ved meditere, oppleve natur, være kreativ, og gjennom dette bli godt kjent med seg selv, skriver Galtung.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?