Ny OECD-rapport om norsk helsevesen peker blant annet på behov for å måle effekt av psykisk helsetjenester, og styrke kvaliteten på behandlingen til mennesker med lettere til moderate lidelser.
Norge får i den helt ferske rapporten ros for å ha bygget opp gode psykisk helsetjenester, og for å styrke innsatsen lokalt i kommunene der folk bor.
Samtidig peker rapporten på et forbedringspotensial i å skaffe bedre datasystemer, som kan gi psyisk helsetjenestene større muligheter til å se hva som mangler i tilbudet og gjøre forbedringer. Konkret foreslår rapporten å innføre datasystemer som kan hjelpe til med å måle og sørge for pasientsikkerhet, måle effekten av ulik type behandling og om pasienten oppnår bedring.
OECD-rapporten understreker at selv om det er komplisert å innhente gode data om psykisk helse, så har man gode eksempler på at det er mulig både fra Norges naboland i Norden, samt i England og Australia.
Noen særlige utfordringer innen psykisk helsetilbudet i Norge trekkes frem:
Helse- og omsorgsdepartementet skriver på sin nettside at "Gjennomgangen viser at norske helsetjenester scorer svært høyt på de fleste kvalitetsindikatorer. Samtidig peker OECD på flere utfordringer, blant annet i primærhelsetjenesten".
-Regjeringen er kjent med dette, og vi har allerede startet arbeidet med en stortingsmelding om fremtidens primærhelsetjeneste, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
I rapporten anbefales det blant annet at Norge bør utvikle mer koordinerte kommunale helsetjenester og bruke personellressursene bedre. OECD peker også på at Norge bør utvikle flere kvalitetsindikatorer i primærhelsetjenesten, skriver departementet.
–Et sentralt tema i stortingsmeldingen vil være hvordan vi kan skape pasientens helsetjeneste i kommunen. Pasienten skal oppleve helsetjenestene som koordinerte og helhetlige. Jeg mener vi kan bruke personellressursene i helsetjenestene bedre enn i dag. Det er behov for å tenke nytt og legge til rette for nye roller og samarbeidsformer, som for eksempel teambaserte tjenester. Rapporten til OECD vil være et viktig innspill inn i arbeidet med stortingsmeldingen, sier Bent Høie.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?