Publisert: 26. mai 2014
Klosterhagen hotell
UTENOM DET VANLIGE: Ett av de hvite husene på Nordnes i Bergen rommer et hotell utenom det vanlige. FOTO: Siri Bjaarstad / NAPHA

Hotell i særklasse

Hotell i særklasse

Klosterhagen hotell i Bergen har i følge ryktene ekstraordinær service, fantastisk mat og nydelig beliggenhet. Men best av alt: Hotellet gir håp, trygghet og mulighet til ordinær jobb for 15 mennesker som vet hva det vil si å ha det vanskelig.

Bente Kuven Osland er prosjektleder for Klosterhagen hotell. Det drives som et ordinært hotell, men fungerer samtidig som arbeidstrening for mennesker som har stått utenfor arbeidslivet en stund grunnet ulike helseutfordringer.

-Ideen kom etter en studietur til København, forteller Osland. Vi så at hotelldrift gir muligheter for gode, enkle arbeidsoppgaver, og at arbeidsdagen på hotellet gir rom for individuell tilpasning, sier hun.

Hotellet er per i dag godkjent lærebedrift for kokkefaget, og de jobber for å tilby flere fagbrev fremover.

-Vi har oppgaver innen renhold, service og mat, fortsetter Osland.

Fullbooket

Det er 23. mai, og hun forteller om det unike hotellkonseptet under konferansen  «Arbeid, psykisk helse og sosial deltagelse» i Bergen.

Det kommer noen hender i været. To av deltagerne på konferansen forteller ivrig at de har vært på ulike arrangementer på hotellet. De skryter uhemmet av både mat og service, og anbefaler alle som har anledning til å avlegge stedet et besøk.

-Da må dere booke i god tid, sier Osland smilende, for nå om dagen er det som regel fullt!

Tar steget videre

Hotellet, som åpnet i 2011, er en suksess på flere måter enn bare fornøyde gjester. Bare i vår har tre av deltagere kommet ut i lønnet, ordinært arbeid. Flere går i disse dager på intervjuer, og de nærmer seg ansettelser.

-Dette viser at arbeidstrening og hotelldrift kan gå hånd i hånd, mener prosjektlederen.

Osland har fått lov til å dele historiene til to kvinner som jobber på hotellet.

-Klosterhagen har gitt meg håp

Den ene handler om ei jente på 25 år. Hun har psykiske helseproblemer, og hadde oppfølging fra kvalifiseringsprogrammet hos NAV da hun i september 2013 fikk jobb på hotellet. Hun begynte forsiktig med å jobbe to timer i uka på kjøkkenet, og økte etter hvert på med flere timer i uka. Etter karrierekartlegging kom det frem at hun kunne tenke seg å jobbe med matlaging. Neste år starter hun på skole for å ta fagbrev som kokk i et løp som blir tilrettelagt for henne. Osland leser opp et sitat fra kvinnen selv:

-Det som har vært viktig for meg var å føle meg nyttig, og ha noe å gå til. Hotellet var et godt sted å være for meg. Jeg føler jeg har fått god oppfølging gjennom en tilrettelagt ukeplan, og da har hotellet blitt et godt sted å være også de dårlige dagene. Hotell Klosterhagen har gitt meg håp, og mulighet for lønnet arbeid, på litt sikt.

Osland avslutter historien med å si at hun er overbevist om at denne jenta, som flere andre ved hotellet, kommer til å nå sine mål.

-Hun vil i kraft av seg selv bidra flott i samfunnet, både som ansatt og kollega, sier Osland.

-Hvordan jobbe med rusproblemer?

Innlegget til Osland vekker engasjement i salen. Det kommer spørsmål om hvordan de jobber i forhold til rusproblematikk. 

-Vi har folk hos oss som er med i LAR (legemiddelassistert rehabilitering). Vi samarbeider da med avdeling for rusmedisin i Helse Bergen, og NAV. Vi har ansvarsgrupper, og prøver å lage gode planer. Vi har nulltoleranse for å være ruset når man er på jobb. Men vi avviser ingen på grunn av rusproblemer. Vi må bare jobbe med å bygge opp et alternativ til å ruse seg, avslutter prosjektlederen for det særegne hotellet.  

KLOSTERHAGEN HOTELL
 • Arbeidstrening i en servicebedrift
 • Samarbeid mellom ALF As (Senter for arbeidslivsforberedelse) og NAV
 • En del av kvalifiseringsprogrammet
 • Godkjent lærebedrift for kokkefaget
 • Åpnet 2011
 • 6 ansatte og 15 deltagere
 • Har fått midler fra Helsedirektoratet
WAPR Norge
 • WAPR (The World Association for Psykosocial rehabilitation)
 • Arrangerte i samarbeid med Tverrfaglig forum konferansen Arbeid, psykisk helse og sosial deltakelse i Bergen 23. mai.
 • Mål om å bidra til bedre livskvalitet og levekår for mennesker med psykiske helseproblemer.
 • Opptatt av bruker- og pårørende deltakelse
 • Ønsker å bidra til kompetanseutvikling og forskning
 • Recovery står sentralt
BENTE KUVEN OSLAND, prosjektleder for Klosterhagen hotell. FOTO: Siri Bjaarstad / NAPHA

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen