NAPHA setter økt fokus på barn som pårørende, og har lansert en ny temaside om dette på kunnskapsbasen psykiskhelsearbeid.no. Med dette øker senteret satsingen på et svært viktig tema.
-Jeg har en målsetting om at vi gjennom siden ikke bare skal formidle tall, fakta og risikofaktorer, men også være med å bidra til å gi ansatte i hjelpeapparatet gode verktøy i møte med disse barna og familiene.
Det sier prosjektleder for tema barn som pårørende i NAPHA, Kristin Trane.
Hun viser til at barn av psykisk syke og rusavhengige er en utsatt og sårbar gruppe. Ifølge Helsedirektoratet lever hele 450 000 barn i Norge i familier hvor minst en av foreldrene har psykiske lidelser eller misbruker alkohol.
-Dette er høye tall, og krever at fagpersoner som møter både foreldrene og barna har god kompetanse, mener Trane.
Gjennom økt satsning på temaet, og en egen temaside, ønsker NAPHA å være med på å bidra til mer fokus og kunnskap på området.
-Det har skjedd mye positivt de siste årene, både i forhold til lovverk, forskning og kompetanse, men vi har fremdeles en vei å gå, sier hun.
Hun viser til at det i helsepersonelloven står at helsepersonell skal bidra til å ivareta behovet for informasjon og nødvendig oppfølging av barn med foreldre med psykisk vansker og / eller rusproblemer.
-Dette innebærer at de ansatte må ha kunnskaper om hvordan de skal møte disse barna og foreldrene, sier Trane.
Gjennom den nye temasiden kan en både finne linker til aktuelle instanser, rundskriv, rapporter og veiledere.
-Vi vil også ha fokus på å nå ut med forskning på området og formidle gode eksempler fra praksisfeltet. I mange kommuner og instanser er de kommet langt, og vi har mye å lære av disse, sier hun.
Hun har gjennom flere års arbeid med denne målgruppen erfart at mange fagpersoner synes det er vanskelig å skulle snakke med foreldre om hvordan barna deres har det, når foreldrene selv strever med psykiske vansker eller rusvansker.
-Det er sårt for mange foreldre å skulle bli minnet på at det de strever med også kan påvirke barna, påpeker hun.
Selv om lovverket er tydelig på de ansattes ansvar for å ivareta disse barna, minner hun om at man ikke må glemme at mange barn har foreldre som ikke får oppfølging fra hjelpeapparatet.
-Da blir det viktig at både barnevern, ansatte på skoler, barnehager og andre instanser som er i kontakt med barn og voksne med barn har god kunnskap. Slik kan de se og ivareta disse barna på en best mulig måte, og nå dem tidligst mulig, sier Trane.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?