-Bør være en vekker for oss alle

-Bør være en vekker for oss alle

Publisert: 04. august 2014

Tidligere napha.no-blogger, Odd Volden, har gjennomgått en større internasjonal kunnskapsoppsummering. Den viser at brukerstyrte psykisk helsetjenester rapporterer like positive resultater for sine brukere som tradisjonelle tjenester.

Odd Volden6
-Oppsummeringen bør inspirere oss til å se grundig på hvilke norske tjenester som med fordel kan designes, influeres, drives og styres av mennesker med brukererfaring, mener Odd Volden. FOTO: NAPHA arkiv.
-Oppsummeringen bør inspirere...

Volden mener funnene bør inspirere norske myndigheter til for alvor å sette brukerstyrte tjenester og ansettelser av erfaringskonsulenter på dagsorden.

Han har skrevet enn artikkel til NAPHAs kunnskapsbase psykiskhelsearbeid.no om kunnskapsoppsummeringen, kalt Brukerstyrte psykisk helsetjenester like effektive.

-Hva synes du er mest oppsiktsvekkende med kunnskapsgjennomgangen?

-Jeg vil trekke fram tre forhold: 1. At en slik kunnskapsgjennomgang i det hele tatt er blitt foretatt, med så mange som 29 studier om brukerstyrte tjenester internasjonalt. Verken brukerrepresentanter, erfaringskonsulenter eller fagfolk i Norge er veldig flinke til å suge til seg internasjonale erfaringer. Dette bør være en vekker for oss alle. 2.  At det internasjonalt finnes så mange eksempler på ulike brukerstyrte tjenester; det vitner om noe vi bør undersøke og lære mer om. 3. Det kanskje minst oppsiktsvekkende, for meg, og sikkert for mange andre erfaringskonsulenter og brukerrepresentanter også, er at brukerstyrte tjenester virker. Like barn leker best - det har vært en grunnleggende kulturell sannhet til alle tider. Det ville vært oppsiktsvekkende om det ikke var slik på psykisk helsefeltet også.

-Hvilke muligheter angir oppsummeringen som til nå er uutnyttet i Norge?

-Oppsummeringen bør inspirere oss til å se grundig på hvilke norske tjenester som med fordel kan designes, influeres, drives og styres av mennesker med brukererfaring. Jeg tror kanskje at vi så langt har hatt for liten selvtillit, eller i hvert fall for liten fantasi, på dette.

-Hvorfor tror du tjenestene som er omtalt i oppsummeringen har lykkes med å være like effektive som de tradisjonelle?

-Oppsummeringen går i minimal grad inn på innholdet i tjenestene. Vi kan derfor ikke avgjøre om det er innholdet i tjenestene eller måten de drives på som gjør at kvaliteten er like god som for fagstyrte tjenester. Min hypotese er at brukerstyrte tjenester vil holde god kvalitet av begge årsaker: Vi vil ha en annen naturlig respekt for brukerne enn fagfolk har, noe brukerne vil merke gjennom et bedre brukergrensesnitt, og vi vil skape nye tjenester, med nytt innhold, fordi vi er mindre bundet opp av profesjonelle tradisjoner.

-Hvorfor har de ikke klart å bli MER effektive enn de tradisjonelle tjenestene tror du?

-De tradisjonelle tjenestene har 150 års forsprang. Brukerstyrte tjenester leveres fortsatt på et felt der de profesjonelle har bukta og begge endene, fra Helsedirektoratet til det enkelte helseforetak og den enkelte kommune. Hvor mange klinikksjefer flagger brukererfaring fra psykisk helsefeltet? Hvor mange erfaringskonsulenter jobber i Helsedirektoratet? Når det er sagt: Jeg har fortsatt til gode å møte en bruker, brukerrepresentant eller erfaringskonsulent som ikke også ønsker tjenester levert av dyktige fagfolk. Den største utfordringen i årene som kommer, blir derfor å arbeide for et system der brukerne får skreddersydde tjenester og tjenestekombinasjoner, levert av dyktige erfaringskonsulenter og fagfolk, både sammen og hver for seg.

I Nord-Norge er det nylig tatt til orde for å utvikle et fagnettverk for erfaringskonsulenter og brukerrepresentanter. Jeg har selv, på NAPHA-bloggen, pekt på behovet for både utdannelser og lærebøker for brukere, brukerrepresentanter og erfaringskonsulenter. Vi skal ikke bruke 150 år på å ta igjen fagfolkene, og vi skal ikke “utdanne oss bort fra erfaringene”, men vi kommer ikke unna at det fortsatt vil kreves mye akademisk og organisatorisk utviklingsarbeid, hvis vi skal lykkes med å gjøre erfaringsperspektivet likestilt med fagperspektivet.

-Hvilke konsekvenser mener du oppsummeringen bør få for tjenestene her i Norge?

-Alle tjenesteledere og tjenesteytere må umiddelbart spørre seg om hva de kan gjøre for å implementere flere brukerinfluerte og brukerstyrte tjenester i eget system. Myndighetene må for alvor setter brukerstyrte tjenester og ansettelser av erfaringskonsulenter på dagsorden. Hva med å sette ned et utvalg til å se på dette?

-Er det noe annet du vil si om saken?

-Vi vet at det er mange mennesker med psykososiale funksjonsnedsettelser som står utenfor arbeidslivet og som ønsker seg jobb. Dette gjelder også mennesker med utdannelse og arbeidserfaring relevant for psykisk helsefeltet. Flere brukerstyrte tjenester, og ansettelse av flere erfaringskonsulenter, vil derfor også bidra til å løse helt unødvendige sysselsettingsproblemer. En bruker skrev en gang i Psykisk helse at han ikke ble syk fordi han var så interessert i brukermedvirkning. Det er en morsom, tankevekkende og viktig presisering, som jeg tillater meg å vri litt på her: Jeg ble ikke syk for å skape arbeidsplasser for leger, psykologer og sykepleiere. 

Odd Volden
  • Odd Volden er brukeraktivist, og en kunnskapsrik debattant innen psykisk helsefeltet.
  • Han blogget jevnlig på napha.no fra 2010 til 2013.
  • Det siste halvåret har han skrevet for NAPHAs kunnskapsbase psykiskhelsearbeid.no.

Mer om

Nyheter

Les også

Publisert: 14/12/2012

Mer enn bare ord?

Publisert: 21/8/2015

Får folk i hus

Publisert: 24/8/2015

Bra nok for Birken

Publisert: 27/8/2015

13,5 mill til barn av foreldre som sliter

Publisert: 27/8/2015

Psykisk helse-show for folk flest

Publisert: 02/9/2015

Nytt hefte om selvhjelp