Publisert: 09. september 2014.   Endret: 08. september 2015
Jo Smith

FORVENTER MER: -Når jeg ser tilbake, ser jeg at jeg har hatt lave forhåpninger til mange av de unge med psykoseproblematikk jeg møtte som behandler tidligere. Dette har endret seg veldig over tid. Nå forventer jeg mye mer, sier Jo Smith. FOTO: Siri Bjaarstad/NAPHA.

-Studier før jobb også viktig for mange

-Studier før jobb også viktig for mange

Det å hjelpe mennesker med psykiske helseproblemer raskt ut i jobb, gjennom blant annet metoden IPS, er en ønsket retning både i Norge og flere andre land. Vi må likevel ikke glemme at studier før jobb også er viktig for mange, påpeker den engelske professoren og psykologen Jo Smith.

-Ungdommer vil være uavhengige og selvstendige. De ønsker interessante jobber, og å kunne forsørge seg selv. Studier er viktig for å oppnå dette, og også en identitetsskaper, sier Smith.

Til daglig jobber hun i Worchester i Storbritannia med unge mennesker med psykoselidelser. Under konferansen «Work in progress» i Stavanger 8.-9. september var hun opptatt av at vi også må bidra til at unge mennesker påbegynner og fullfører studier.

-Vi er så fokuserte på IPS om dagen, men studier er også en vei til jobb, sier Smith. 

Betydningen av forventninger

Hun er opptatt av å komme tidlig inn, og å støtte opp om det som er viktig for de unge.

-Når jeg ser tilbake, ser jeg at jeg har hatt lave forhåpninger til mange av de unge med psykoseproblematikk jeg møtte som behandler tidligere. Dette har endret seg veldig over tid. Nå forventer jeg mye mer, forteller hun.

Smith er ikke i tvil om at det har skjedd en endring i hvordan mennesker med alvorlige psykiske helseproblemer blir møtt:

-Vår beskjed er nå omvendt av tidligere. Vi gir nå budskap om håp og muligheter, sier hun.

Et viktig postkort

For å illustrere hvor viktig det kan være å gi håp, forteller hun om en episode på klinikken der hun jobber. De hadde fått besøk av en minister som ville lære om arbeidet deres. Ei ung jente ble spurt om hva i hjelpeapparatet som hadde fungert. Hun tok opp et krøllete postkort av lomma si som hun hadde fått fra en behandler, der det stod: Selv om du ikke ser det nå, så kommer det til å bli bedre. Det finnes en vei ut av mørket. Og jeg skal gå hele veien sammen med deg.

-Det sier noe om hvor viktig det kan være å bære håpet for noen, til de kan klare å bære det selv, mener Smith.

Da hun ble spurt om hva det var hun ønsket at publikum skulle sitte igjen med etter dagen, så var det dette. Viktigheten av å gi håp, og ha tro på menneskers bedring.

-Vi må skape bilder av muligheter, fortelle historier, slik at kan vi endre vår innstilling til hva som er mulig, sa Smith.

-Ansvarliggjøring medisin for meg

En annen som fremhever hvor viktig det er å finne noen som tror på en, er en tidligere deltager fra prosjektet JobbResept. Han fortalte i sitt foredrag «Fra narkoman til helsearbeider», om hva som for ham var de virksomme faktorene.

-Det jeg husker veldig godt, er at jeg i første møte med JobbResept ble spurt om hva det var jeg ville. Det føltes bra, forteller han.

Videre forteller han at JobbResept ga oppfølging i en vanskelig overgang. Det at de hadde tro på ham, og støttet ham i hans valg, bidro til at han er der han er i dag. 

-Det å ha en vanlig jobb, og at de rundt meg la vekt på min personlige livskvalitet, det betydde mye. Ansvarliggjøring er medisin for meg, avslutter mannen, som i dag jobber med det han har aller mest lyst til, nemlig å hjelpe andre.

WORK IN PROGRESS
  • Konferanse i Stavanger 8.-9. september.  
  • Arrangører er Stavanger universitetssykehus (psykiatrisk divisjon), NAV Rogaland og Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning
  • Temaet er arbeid, psykisk helse og recovery.
  • Flere internasjonale krefter er samlet for å gi publikum innsikt i hva som rører seg på dette feltet, både i USA og i Europa.

Det var 237 deltakere på konferansen Work in progress.

Kommenter:

Mer om

nyheter arbeid.og.psykisk.helse recovery ips

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen