Publisert: 05. november 2014
Schizofrenidagene COLOURBOX5878705 justert

EVIDENS og PLACEBO: Hvordan vet vi at det vi gjør virker? Ulike typer evidens blir diskutert i Stavanger denne uka.

Schizofrenidagene - 25 år

Schizofrenidagene - 25 år

Tro eller viten? Dette er tema for Schizofrenidagenes jubileumskonferanse. I tre dager rettes søkelyset mot resultatene av psykiske helsetjenester.

-Schizofrenidagene er mye mer enn psykoseforskning, sa Jon Fauskanger Bjåstad, dr. i psykologi psykologspesialist ved BUPA og faglig leder for Schizofrenidagene, da Schizofrenidagene åpnet i Stavanger i dag.

Foruten fagkonferansen med 750 påmeldte deltakere som starter i dag, har Schizofrenidagene en folkeopplysningsprofil. I løpet av uken når konferansen og dens budskap ut til omkring 4000 personer gjennom ulike arrangementer i Stavanger.

Tro eller viten?

Tro eller viten er tema for årets konferanse. Betydningen av forskning, evidens, placebo og erfaringsdeling blir diskutert. Et mål er å rette søkelyset mot resultatene av psykiske helsetjenester.

-Hvordan vet vi at det vi gjør virker? Og ikke minst, hva virker for hvem? Vi skal stille kritiske spørsmål til oss selv, understreket Fauskanger Bjåstad.

Hvordan tjenestene kan ta i bruk evidensbasert praksis i større grad, blir også diskutert i flere foredrag. I tillegg vil en rekke miniseminarer vise frem et spekter av metoder.

-Vi skal ha en ydmykhet overfor at vi har en lang vei å gå for å være sikre på hva som virker. Jeg mener vi trenger mer forskning på hvem ulike typer behandlingen virker for, og vi trenger mer forskning på det vi gjør i praksis, sa Bjåstad.

Placebo - stor betydning

-Vi vet blant annet at motivasjon har stor betydning for om behandlingen virker eller ikke, sa Bjåstad i sitt foredrag om placeboeffekter.

Forskning på placeboeffekter blir også utdypet i et foredrag av Lene Vase Toft fra Aarhus Universitet i Danmark.

Erfaringsformidlere

Fremfor noen gang trekker årets konferanse inn erfaringsformidlere i programmet. De presenterer sine historier og vitnesbyrd i kortere videohilsner eller som foredragsholdere.

Innsats mot stigma gjennom 25 år

Siden Schizofrenidagene startet for 25 år siden, har et av målene vært å redusere stigma knyttet til psykiske lidelser.

-Vi har fortsatt en lang vei å gå, sa Patrik Wallgren, informasjonsansvarlig for Schizofrenidagene til Rogalandsavis.no nylig.

Professor Graham Thorncroft, en nestor i Europa innen antistigmatisk arbeid og global helse, er hentet inn for å fortelle om forskning på stigma og virkningsfulle antistigma kampanjer i Stor-Britannia. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scizofrenidagene, Stavanger, 5.-7.november,

Europas største, faste tverrfaglige psykiatrikonferanse - et treffpunkt for nettverksbygging, faglig påfyll og gode kulturopplevelser.

Arrangører: Stavanger Universitetssjukehus Psykiatrisk divisjon og Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning i nært samarbeid med RKBU Vest, Sola DPS, Jæren DPS, BarnsBeste, Stavanger kommune, Sandnes kommune, Klepp kommune, Universitetet i Stavanger, Fylkesmannen i Rogaland, NAPHA, Regionalt fagmiljø for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi, SEPREP, Rådet for Psykisk Helse, Klubbgata Legesenter og Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (Rogaland).

Se programmet

JA TAKK, BEGGE DELER: Jon Fauskanger Bjåstad, faglig leder, mener vi trenger både kvalitative og kvantitative studier.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen