-Evalueringen av ACT-team i Norge viser at samarbeid på tvers av myndighetsområder og nye måter å organisere tjenestene på kan bidra til å løse utfordringene innen psykisk helse og rus, sier Anette Mjelde i Helsedirektoratet.
Anette Mjelde, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA arkiv.
Anette Mjelde, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA arkiv.
Forskerne bak evalueringen har sett på 12 norske ACT-team som startet opp i 2009 og 2010. I løpet av tre driftsår har teamene inkludert om lag 600 brukere i 30 kommuner. Alle brukerne som er fulgt i evalueringen har en alvorlig psykisk lidelse, og om lag 60 prosent hadde i tillegg en problemfylt bruk av rusmidler, skriver Helsedirektoratet.
-Samtidighet fra kommune og spesialisthelsetjeneste og et helhetlig tjenestetilbud i ACT-team gir mindre bruk av tvang og redusert behov for oppholdsdøgn i psykisk helsevern. Det er gode resultater for en sårbar pasientgruppe, sier Anette Mjelde til direktoratets nettside.
Andre hovedpunkter i evalueringen:
Les også på napha.no:
Les mer om oppsøkende team på egen temaside i NAPHAs kunnskapsbase psykiskhelsearbeid.no
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?