En ny, landsdekkende brukererfaringsundersøkelse innen psykisk helsevern for voksne viser at 40 prosent er misfornøyd med forberedelsene til tiden etter utskrivelse, og med hjelpen de mottar fra kommunen de bor i.
TILBAKE TIL SAMFUNNET: Pasientene i undersøkelsen opplevde at de i liten grad ble forberedt på tiden etter utskrivning. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
TILBAKE TIL SAMFUNNET: Pasientene i undersøkelsen opplevde at de i liten grad ble forberedt på tiden etter utskrivning. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Undersøkelsen viser at 40 prosent av pasientene mente hjelpen de hadde fått fra kommunen ikke i det hele tatt eller i liten grad var tilfredsstillende.
Pasientene opplevde også at behandlerne / personalet i liten grad forberedte dem på tiden etter utskrivning. 40 prosent av pasientene mente de ikke i det hele tatt eller i liten grad hadde fått hjelp med slike forberedelser.
På spørsmål om ulike helsetjenester har samarbeidet bra for å hjelpe pasienten med psykiske plager, svarte 35 prosent negativt.
Det er Kunnskapssenteret for helsetjenesten som på oppdrag fra Helsedirektoratet har gjennomført denne landsdekkende undersøkelsen. Den omfatter 77 døgnenheter innen psykisk helsevern for voksne.
Brukerundersøkelsen peker særlig på disse områdene hvor det er stort rom for forbedringer:
Regjeringen sier den vil styrke tilbudet til pasienter med psykiske lidelser, og at det særlig er i kommunene tjenestene skal styrkes for å sikre bedre kvalitet og tilgjengelighet.
Raporten peker ellers på økt brukermedvirkning som et nødvendig tiltak. Til våren kommer forøvrig en stortingsmelding som understreker at pasienten skal kunne ta aktive valg i forhold til legemidler, ved bedre informasjon og beslutningsstøtte.
Les mer om undersøkelsen på Helsedirektoratets nettside.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?