Endret: 03. september 2015
Egil Ole Albertsen på gressklipper

STOR PLEN: Oppgavene på golfklubben i Bodø er varierte for Egil Ole Albertsen. Gressklippingen er en stor og viktig del. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.

Ut i jobb i eget tempo

Ut i jobb i eget tempo

Raskest mulig ut i lønnet jobb er det vanlige i Individuell Jobbstøtte (IPS). Egil Ole Albertsen (27) trengte en liten omvei, og har nå fått seg arbeid som greenkeeper på golfbanen i påvente av drømmejobben på bilverksted.

-Jeg mistet både moren og bestefaren min på kort tid, hadde flere år bak meg med rusmisbruk, og ble utsatt for en voldsepisode i fjor som ga meg så sterk angst at jeg ikke turte å gå ut blant folk, forteller Albertsen.

Ekstrem forvandling

Jobbspesialist Jørn Tvervik i Bodø IPS er med sin bakgrunn fra næringslivet ansatt for å hjelpe personer med rusproblemer og psykiske lidelser ut i ordinært arbeid – raskest mulig. Her måtte han gjøre et unntak.

-Jeg opplevde Egil som angstfylt, ja livredd, forteller han.

-Du må nesten ha vært her for å skjønne hvor mye bedre jeg er nå enn for ett år siden, supplerer Egil selv.

Les også på napha.no:

15 av 17 i jobb

Jørn Tvervik har 17 personer som han følger opp i samarbeid med NAV og helsetjenestene i Bodø kommune, gjennom pilotprosjektet Individuell Jobbstøtte - også kjent som Individual Placement and Support (IPS). 15 av dem er i arbeid.

-Jeg har også avsluttet oppfølgingen av seks personer som er kommet seg stabilt ut i jobb, sier han.

Trengte tid

Nå har han hjulpet Egil ut i jobb også, og mener at det i dette tilfellet var riktig å avvike fra «hurtigst mulig»-prinsippet i IPS.

-Det tok litt lenger tid enn vanlig, etter en vurdering av Egil, meg og helsetjenestene i kommunen. Det var blant annet viktig å få på plass bedre boforhold for ham. Vi startet med jobbsøk etter 30 dager, men så stoppet vi det, for det hadde ikke vært noe lurt å gjøre det, forklarer Tvervik.

Han peker på at det er i tråd med prinsippene for IPS at man jobber utfra søkerens ønske og tempo.

-Det er også i tråd med prinsippene på den måten at man skal være sikker på at det er riktig jobbmatch, det vil si at jobben passer med søkerens interesser, sier han.

Den dagen napha.no treffer de to på en golfbane en mil utenfor Bodø har det skjedd et gjennombrudd.

-Egil fikk tilbud i dag om jobb fra et bilverksted. Men nå har han fått seg jobb her i golfklubben. Jeg tenker det er viktig at han kan få en rolig start her. Vi hadde nylig et ansvarsgruppemøte, der vi ble enige om å fortsette å ta det i hans tempo, sier Tvervik.

Midnattsgolf for turister

Han mener at verkstedjobben vil være der for Egil også til høsten. Hovedpersonen selv er godt fornøyd med løsningen. Etter at han gjennom et terapiopplegg i regi av Bodø kommune i fjor fikk prøve golf for første gang, ble han bitt av basillen. Han trivdes i miljøet, har spilt masse golf i et år og har nå fått seg jobb der.

-Jeg samler inn golfballer fra folk som har trent, vasker golfbilene, klipper gresset på banene, rydder boder og fikser ulike ting, forteller han.

I kveld skal han klargjøre banene for turister som kommer helt fra New Zealand for å spille golf i midnattssola.

Skulle bli kokk

Ett sted han holder seg litt unna er kafeen.

- Jeg var lei av å lage mat. Jeg var kokkelærling i to år, jobbet harde 12-timersskift i Oslo og fikk en smell da jeg ikke fikk lærlingebrevet. Det var i denne perioden jeg mistet moren min. Men om de trenger hjelp i kafeen så hjelper jeg til der også, forteller han

-Tid viktigste suksessfaktor

Jørn Tvervik mener det at jobbspesialistene ikke skal ha mer enn 20 brukere de følger opp om gangen er det viktigste med IPS.

-Tid er den viktigste suksessfaktoren. Den tette oppfølgingen er en av grunnene til at man kanskje klarer å stå i jobben, sier han.

-75 prosent ikke utlyst

Han mener også at det er klare fordeler ved at en jobbspesialist selv har god erfaring fra næringslivet.

-Man må kjenne arbeidsgiverne og ha et nettverk. I Norge i dag blir 75 prosent av jobbene ikke utlyst. Jobben her på golfklubben var ikke utlyst, sier han, og forteller at det i IPS er et begrep som kalles three cups of tea.

-Først besøke en bedrift, spørre om deres behov og se hvordan de jobber. Så et besøk for å kartlegge enda tydeligere hvilke behov de har, og til slutt et tredje møte der man har med jobbsøkeren man mener passer til jobben, sier Tvervik.

På spørsmål om hvor han er om fem år svarer Egil:

-Da er jeg fortsatt rusfri, har akseptabel økonomi, er på vei til å bli gjeldsfri og har fast jobb.

Jørn Tvervik (t.v.) og Egil Ole Albertsen inne i golfklubbhuset

Jobbspesialist Jørn Tvervik i Bodø IPS (t.v.) og Egil Ole Albertsen i golfklubbhuset.

IPS-TREFF i BODØ

Åtte pilotprosjekter for Individuell Jobbstøtte var 15.-16. juni samlet i Bodø for å dele erfaringer og gjøre opp status så langt.

Prosjektperioden pågår i tidsrommet 2012-2016.

Kommenter:

Mer om

nyheter arbeid.og.psykisk.helse ips

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen