En del mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer har omfattende tannhelseproblemer, men har ikke råd til å betale for tannbehandling. Les om deres rettigheter her.
DYRT: Tannlegebehandling koster penger. Men noen får hjelp med det økonomiske.
DYRT: Tannlegebehandling koster penger. Men noen får hjelp med det økonomiske.
Rettighetene til fri/delvis fri tannhelsetjeneste er hjemlet i:
Personer med psykisk lidelser har i utgangspunktet samme rettigheter som andre, og det er ingen særskilte ordninger. Det er fri tannbehandling for barn, psykisk utviklingshemmede (registrerte), eldre og syke som har vært i institusjon sammenhengende mer enn tre måneder eller har mottatt tjenester fra hjemmesykepleien mer enn tre måneder sammenhengende. Det er også noe refusjon for ungdom i overgang fra barn til voksne inntil 20 år. Dette er slik det fremkommer av lov om tannhelsetjeneste. Loven finner du her.
Lov om folketrygd § 5.6 beskriver rettigheter til tannhelsetjenester for personer som har medisinske tilstander som påvirker tannhelsen. Dette finansieres via folketrygden.
For personer som er under rehabilitering for rusrelaterte problemer, og for personer som benytter seg av lavterskeltilbud for rusmisbrukere, er det noen særskilte ordninger. Alt dette er ordninger som forvaltes av fylkestannlegen (fylkeskommunen), som del av den offentlige tannhelsetjeneste. Disse ordningene er beskrevet i rundskrivene under:
For alle som bruker privatpraktiserende tannleger er det ikke refusjon for annet enn særskilte sykdommer, eller hvis fylkestannlegen har inngått avtale med en privatpraktiserende om å behandle på det offentliges vegne.
Hvis du vil vite mer om rettighetene for fri tannbehandling, kan du kontakte Fylkestannlegen. Du finner kontaktinformasjon her.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?