Rapport etterlyser systematisk minoritetsperspektiv i helsevesenet.
MINORITETSPERSPEKTIV: Råset for psykisk helse vil ha et mer kultursensitivt helsevesen. Ill.foto: www.colourbox.no
MINORITETSPERSPEKTIV: Råset for psykisk helse vil ha et mer kultursensitivt helsevesen. Ill.foto: www.colourbox.no
Er offentlige tjenester organisert slik at de tilbyr likeverdige tjenester?
Er helsetjenestene faglig rustet til å forstå og sette seg inn i behovene til personer med minoritetsbakgrunn?
Dette tas opp i rapporten «Psykisk helse i et flerkulturelt samfunn» som Rådet for psykisk helse har utarbeidet i 2007. De retter søkelyset mot psykisk helse i innvandrerbefolkningen i Norge.
I rapporten fremkommer det at mennesker med minoritetsbakgrunn som bor i Norge, er mer utsatte for psykiske problemer og psykisk sykdom enn befolkningen for øvrig.
Videre viser rapporten til strukturelle forhold i det norske samfunnet generelt og i tjenesteapparatet spesielt, som fører til at denne gruppen også har dårligere muligheter for å få hjelp og behandling.
Det etterlyses et systematisk minoritetsperspektiv i alle ledd av tjenesteapparatet: Et helsevesen som er mer kultursensitivt, og har mer kunnskap om minoriteter og psykisk helse.
Rapporten tar til orde for at psykisk helse burde vært behandlet spesifikt i regjeringens handlingsplan for integrering, tatt i betraktning den demografiske utviklingen.
Rådet for psykisk helse har i denne rapporten samlet kunnskap om psykisk helse og risikofaktorer blant innvandrere i Norge.
Det foreslår en rekke tiltak som det mener vil bidra til forebygging av psykiske lidelser og bedre den enkeltes tilgang til helsetjenestene.
Rådet har også forslag til hvordan helsetjenestene bedre kan møte brukere med minoritetsbakgrunn.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?