"Sorgenfri" - gatemagasinet i Trondheim har i sin utgave for mars 2012 en beskrivelse av psykiatriambulansen i Bergen. Reportasjen: En (u)vanlig dag på jobben.
Bergen har lang erfaring i ambulanse tilrettelagt for oppdrag knyttet til mennesker med psykiske lidelser. Ambulansen er spesialbygget til akuttpsykiatriske utrykninger og ambulansepersonellet har spesialkompetanse innen psykisk helsearbeid.
Journalist i Sorgenfri, Siri Gulliksen har skrevet reportasjen med utgangspunkt i at hun var med ambulansen på jobb en dag og beskriver oppdragene detaljert.
Les reportasjen i sin helhet på side 6 i dokumentet: En (u)vanlig dag på jobben.
Initiativtakere til psykiatriambulansen mente det burde være mulig å bruke ordets kraft og kommunikasjonens egenskaper i stedet for maktmidler og tvang.
På lik linje med fysisk sykdom skal man som akutt psykisk syk også få rett til akutt helsehjelp utenfor sykehus - og det ønsket man å gjøre på en mer verdig måte og uten bruk av politi, håndjern og bli kjørt bort mot sin vilje.
Tidligere ble politiet brukt som transportører på oppdrag knyttet til psykisk helse. Det er nå aktuelt i kun 15% av oppdragene.
Selv om pasienter befinner seg i en stor krise, psykose eller preget av vrangforestillinger gjør man sitt ytterste for å unngå unødig maktbruk. Man bruker den tiden det krever for å skape relasjon og tillit mellom pasient og helsevesen. Tid en ordinær ambulansetjeneste ikke har.
Tidsbruken per oppdrag er fra to minutter til 14 timer, men de aller fleste blir med frivillig til slutt.
Bilen er operativ mellom kl.10-21 alle dager. I gjennomsnitt er det 6 utrykninger per vakt.
Psykiatriambulansen kjører alltid med en ambulansearbeider og to med videreutdanning innenfor psykisk helse. Bilen er et spleiselag mellom Helse Bergen og Sandviken psykiatriske sykehus, hvor helseforetaket stiller med bil og ambulansearbeider -og sykehuset med spisskompetanse på psykiatri.
Ved nyansettelser vektlegges personlighet, empati og erfaring fra tjenesten. Alle kurses i konflikthåndtering. Per i dag har psykiatriambulansen (PA) ni faste ansatte fordelt på seks årsverk.
Teamet i Bergen har hatt besøk av delegasjoner fra England, Sverige, Danmark og Skottland - alle nysgjerrige på hvordan PA fungerer i praksis og fascinerte over statistikken og rapportene de kan vise fram. Trondheim og Stavanger har satt biler i drift, men ikke etter samme modell som Bergen.
– Det gir meg mye å dele mine erfaringer med andre, sier Christer Storrønning, som holdt en workshop for utendørsterapifeltet m. fl. nylig
Både ordføreren og kommunepsykologen har innledet bålpraten, som er fast element på samlingene
– Bli med i et fellesskap der du bidrar for deg selv og andre. Det kan ha større ringvirkninger enn du tror!
Den nasjonale ABC-kampanjen er rulla ut. Tre grep er sentrale, seier minister Vestre: Gjer noko aktivt, meiningsfullt og saman med andre
Koret, som får stadig flere medlemmer og drives av Frivillighetssentralen i bygda, rimer godt med ABC for god psykisk helse-modellen.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?