REFOCUS - fremmer recovery i psykisk helsearbeid

REFOCUS - fremmer recovery i psykisk helsearbeid

Publisert: 15. august 2013.   Endret: 06. februar 2024

Nasjonale føringer for psykisk helsearbeid i England støtter et fokus på recovery. Gjennom strategidokumenter fastslås det at recovery er et eksplisitt mål, og fokuset er på menneskers liv heller enn symptomreduksjon.

Recovery_bad_health3

Fokus flyttes fra symptomer og sykdom til ressurser og muligheter (Foto: www.colourbox.com)

Fokus flyttes fra symptomer o...

Den neste fasen innen Engelsk psykisk helsetjeneste er å bygge bro over det gapet som oppstår mellom politikk og praksis, når kliniske praksiser prioriterer symptombehandling framfor recovery-støtte. Denne brobyggingen må skje gjennom organisatoriske endringer av tjenestene innen psykisk helse (Perkins og Slade, 2012).  

REFOCUS - en recoveryoreintert modell for tjenesteyting

REFOCUS er et av de store programmene i England, som jobber med å skape den endringen som er nødvendig hvis tjenestene skal  fremme recovery. Dette er et fem-årig forskningsprogram, med fokuser på endring av interaksjonen mellom tjenesteyter og bruker. Målet er å utvikle recoveryfokus i psykisk helsetjenester. En av komponentene i studien er utarbeidelse, implementering og evaluering av en manualisert intervensjon med tilhørende opplæring.

Hvordan innføre recovery i praksis?

I heftet "REFOCUS. Promoting recovery in community mental health services" publiseres REFOCUS-manualen. Heftet er nummer fire i Rethink sin recovery-serie. Manualen beskriver en intervensjon som retter seg mot kommunale psykiske helsetjenester for voksne, med mål om å øke fokuset på og støtte personlig recovery. Leder for Rethink, Paul Jenkins, sier at han håper de ulike strategiene som beskrives i manualen vil være til hjelp for fagfolk rundt om i 'mental-helse-verden', som tenker på hvordan de kan innføre recovery i praksis. De seks strategiene som brukes ved implementeringen i tjenestene er:

  1. Informasjonsdeling
  2. Personlig recovery trening 
  3. Recovery opplæring og arbeidstrening
  4. Refleksjonsgruppe for team-ledere
  5. Refleksjonsgruppe for teamet
  6. Veiledning

To hovedkomponenter 

Intervensjonen som gjennomføres i tjenestene har to hovedkomponenter, recovery-fremmende relasjoner og arbeidsformer. Det beskrives flere momenter for å etablere recovery-fremmende relasjon mellom hjelper og bruker. I manualen pekes det blant annet annet på hvordan de ansattes verdier, kompetanse, holdninger, ferdigheter og handlinger har innvirkning på brukernes opplevelse. Recovery-fremmende arbeidsformer deles opp i tre underpunkter:

  1. Å forstå verdier og behandlingspreferanser
  2. Ressurskartlegging/ressursvurdering
  3. Støtte mot måloppnåelse

Enkel fremstilling av modellen 

På side 7 i heftet fremstilles REFOCUS-modellen i en figur. Figuren gir en rask, stikkordsmessig og enkel oversikt over de to hovedkomponentene i intervensjonen, hvilke praksisendringer som søkes, og ønsket opplevelse og utfall for brukerne av tjenestene.

Konkrete arbeidsredskaper

Til sist i heftet er det vedlagt en del kartleggingsskjema, sjekklister og refleksjons-skjema, som kan være nyttige arbeidsredsakap hvis man velger å sette igang en endringsprosess mot recovery-focus i egen tjeneste.  

Last ned:

Hefte nr. 1 i serien "100 idéer til recovery-orienteret arbejde" er tidligere omtalt her på psykiskhelsearbeid.no, og er oversatt til dansk. Omtalen av heftet finner du her.

De øvrige heftene i 'the Rethink Recovery Series' (på engelsk):

Referanser:

Bird V, Leamy M, Le Boutiller C, Willians J, Slade M (2011) REFOCUS: Promoting recovery in community mental health services, London: Rethink.

Perkins R., Slade M., 2012, "Recovery in England: Transforming statutory services?", International Review of Psychiatry, February 2012; 24 (1): 29-39

REFOCUS
  • Et femårig forskninsprogram ved Institute of Psychiatry, King's College London. Finansiert av the National Institute of Health Researc.
  • Tar sikte på å bistå de lokalbaserte psykiske helsetjenestene for voksne i England med å jobbe recovery-orientert.
  • Gjennomfører blant annet en manualbasert intervensjon for innføring og gjennomføring av recovery i 30 team fra psykisk helsetjeneste med over 500 ansatte.
  • En forskningsstudie skal se på effektiviteten av REFOCUS-modellen. Det innhentes informasjon fra 15 tilfeldig valgte brukere fra hvert av de involverte teamene, og fra deres ansvarlige fagperson.
  • Her finner du nettsiden til REFOCUS-programmet.
Rethink
  • Storbritanniens største nasjonale medlemsorganisasjon innen psykisk helse.
  • Arbeider for å hjelpe alle som er rammet av psykisk sykdom med å få et bedre liv.
  • Gir håp og empowerment gjennom effektiv støtte og hjelp.
  • Arbeider for å skape bedre vilkår for mennesker med psykisk sykdom ved å bidra med kunnskap, viten og forståelse.
  • Her finner du nettsiden til Rehtink Mental Illness

Mer om

Recovery Verktøy England

Les også

Publisert: 27/9/2017

Vil etablere recovery college i Bergen

Publisert: 22/9/2022

England viser vei for Norge i Rask psykisk helsehjelp

Publisert: 28/9/2022

Å samle data er en del av hverdagen vår, sier IAPT-teamet i Islington, London

Publisert: 19/8/2010

Verktøy for å tenke annerledes

Publisert: 05/6/2013

Recovery i England: Endring av lovfestede tjenester?