Et nytt brettspill, utviklet av to psykologer, kan være til hjelp for fagpersoner som jobber med barn med ulike vansker.
SAMSPILL: Den voksne deltar i spillet sammen med barnet eller ungdommen. Illustrasjonsfoto: Roald Lund Fleiner/NAPHA.
SAMSPILL: Den voksne deltar i spillet sammen med barnet eller ungdommen. Illustrasjonsfoto: Roald Lund Fleiner/NAPHA.
Brettspillet er utviklet av Guro Winsnes og Kristin Sommerseth Olsen, og er et verktøy for samtaler med barn. Spillet kan gjøre det lettere å sette ord på følelser, tanker og situasjoner, både for fagfolk eller privatpersoner som skal snakke med barn, og for barna selv.
"Hei" er godt egnet for samtale med barn og unge, enten de er pårørende, selv strever med psykiske utfordringer, eller de lever med vanskelige hjemmeforhold grunnet omsorgssvikt.
Enkelt å lære
-Vi ser at barna ofte har utrolig mye tanker og ord om ting når de får tilgang til det gjennom lek, sa kommunepsykolog i Ås, Guro Winsnes i et intervju vedrørende spillet til www.napha.no. Saken kan leses her.
"Hei" er et spill det er enkelt å lære, og kan for ekesempel brukes som start eller avslutning på en samtale. Det kan også brukes flere ganger til samme barn, og barnet trenger ikke ha omfattende vansker for at spillet skal være relevant. Spillet kan egne seg like godt på terapirommet eller i hjemmet, som i barnehagen eller på barneskolen.
Hvem kan trøste deg best?
Spillet inneholder ulike kort, som kan oppfordre og hjelpe deltakerne til å beskrive følelser, få fram hva som gjør barnet glad eller redd, synliggjøre hva barnet liker og ikke liker, eller oppfordre barnet til å beskrive seg selv.
Egne spørsmålskort kan for eksempel spørre om hvem som kan gjøre barnet mest sint eller be barnet fortelle om en gang han eller hun fikk dårlig samvittighet. En kan trekke kort hvor det står; "Kan du si to måter å vise at man er lei seg på?", "Hvem kan trøste deg best?" eller "Hva kan gjøre at dagen din blir god?"
Den voksne kan forberede spillet gjennom å velge ut noen kort som anses særlig aktuelle i den enkelte samtalen, og som passer til barnets alder.
Krever en aktiv voksen
Som voksen er det viktig å være aktiv i spillet og komme med egne svar og refleksjoner. Gjennom dette kan en også sette ord på følelser eller opplevelser som kan være nyttige for barnet å høre om, eller få en enklere inngang til samtale om tema det ellers kan være vanskelig å berøre.
- En viktig side ved spillet er at den voksne deltar på likeverdig basis som barnet, og svarer på de samme spørsmålene, fortalte Winsnes videre intervjuet med NAPHA.
Du kan lese mer om spillet på utviklernes egen nettside for spillet, med YouTube-presentasjon av hvordan det kan brukes.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?