Publisert: 27. mars 2015
Drømmen om huset

SKAPER ET NYTT HUS: Arendal kommunes første erfaringskonsulent, Anne Grethe Skjævestad Hansen (til høyre), er med på å skape byens nye drømmehus. Sammen med avdelingsleder Irene Dahlen Olsen har hun store planer for et levende aktivitetshus på tomta til byens gamle brannstasjon. (FOTO: Siri Bjaarstad / NAPHA)

Bygger drømmehuset på erfaring

Bygger drømmehuset på erfaring

I Arendal har brukere, fagfolk og politikere sammen laget planene for et helt nytt aktivitetshus på tomta til byens gamle brannstasjon.

-Jeg brukte det kommunale dagsenteret da jeg hadde det vanskelig, forteller Anne Grethe Skjævestad Hansen. Men jeg ble skremt da jeg hørte at enkelte hadde gått der i 15 år. Hun husker at hun tenkte: -Jeg vil ikke være syk så lenge, jeg vil bli frisk!

Ville bli en ansatt

Hansen husker at hun sa følgende til de som jobba på dagsenteret:

-Hvis jeg skal være her i mange år, så må det være som ansatt.

Og nå er hun det. Ansatt som kommunens første erfaringskonsulent fra 1. mars i 50 % stilling. Hun skal være med på å skape et helt nytt aktivitetstilbud for mennesker som trenger å oppleve mestring, og få økt håp om et godt liv.

Et annerledes hus

Den gamle brannstasjonen like ved Arendal sentrum skal rives, og bystyret har vedtatt at ett nytt aktivitetshus skal bygges her.  

-Vi slår sammen tre kommunale aktivitetstilbud, og lager et helt nytt konsept, forteller Irene Dahlen Olsen, avdelingsleder for aktivitet voksne i Arendal kommune. Mestring skal være med i alt vi gjør, og brukere er med i hele planleggingsprosessen, forteller hun.

-Vi vil lage et hus som gjør at folk kan oppnå det de drømmer om, forteller den nylig ansatte erfaringskonsulenten.

Store planer

Hus-prosjektet har fått navnet «drømmen om huset», og skal romme blant annet kafe, verksted for bil og moped, drivhus, gymsal, hobbyrom, atelier, stillerom, kontorer, gatefotball, husband. Og garantert mye, mye mer. For det bobler av ideer og tanker når NAPHA er på besøk.

-Vi har nettopp fått i boks en avtale om at huset skal disponere en egen bil. Tanken bak dette er å kunne hente folk hjemme. Folk som ellers ikke klarer å komme seg ut, forteller erfaringskonsulenten. Hansen skal lede dette arbeidet, og det er brukere selv som skal kjøre bilen etter oppsatt turnus.  

Gir håp

-Det er erfaringskonsulentene som kommer inn der det er stengte dører, mener Irene Dahlen Olsen.

Hun forteller at personer med egen erfaring kan gi håp på en annen måte enn det fagfolk kan, og er ikke i tvil om at erfaringskonsulenter må inn i alle psykisk helse og rustjenester.

-Jeg kan ikke se noen tjenester hvor de ikke skal inn, sier Olsen.  

-Politikerne spurte oss

Prosjektet «drømmen om huset» startet etter en dialogkafe i bystyret i 2013. 102 deltagere møtte opp, en blanding av brukere, politikere og fagfolk.

-Gnisten ble tent da politikerne begynte å spørre oss om hva vi mente, forteller Hansen. Når de ble nysgjerrige på våre meninger, og vi ble tatt på alvor og lyttet til, da skjedde det noe, mener erfaringskonsulenten.

Hun forteller at det er første gang det har vært en så stor brukerinvolvering i et prosjekt, og beslutningene har blitt tatt raskt.  

Ferdig i 2017

-Tegningene er ferdige, det er fattet positivt vedtak i bystyret, og vi satser på åpning av huset våren 2017, avslutter Arendals første erfaringskonsulent. 

NAPHA følger spent med på utviklingen av huset.

 

Les artikkel om erfaringskonsulenten rolle her.

Les forskning om erfaringskonsulenters perspektiver her.

Avdelingsleder Irene Dahlen Olsen (til venstre) og erfaringskonsulent Anne Grethe Skjævestad Hansen har store visjoner for det nye huset.

Kommenter:

Mer om

aktivitet.og.fritid recovery brukerkunnskap empowerment praksiseksempler

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen