Hopp til meny
Anne-Lene Brattvåg intervjuer Odd Kenneth Hillesund under talkshowet Nesten Helg i Kristiansand 2011
TALKSHOW: Odd Kenneth Hillesund blir intervjuet av vert Anne-Lene Brattvåg

“Nesten helg” er Norges eneste sykehustalkshow

I grenselandet mellom folkeopplysning og underholdning, fagkunnskap og kunstneriske utrykk kan talkshow fungere som forebyggende psykisk helsearbeid.

Det oppdaget jeg en aprilkveld på byen i Kristiansand.

Av alt utelivet jeg har vært med på, er dette noe av det mest oppkvikkende jeg har vært med på på lenge.

Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet Sykehus HF står bak talkshowet Nesten Helg.

Talkshow i en årrekke!

Allerede i 2005 startet de. Talkshowet arrangeres månedlig, det er gratis og åpent for alle. Rammen for denne kvelden i april var temaet “Foreldreskap – om skam og verdighet”. I en lun intim atmosfære på scene- og nattklubben Kick fikk jeg oppleve fin musikk, engasjerende foredrag og god debatt.

Stressete foreldre

“Alle leverer stress til oss som er foreldre” var tittelen på foredraget. Kveldens kåsør, Kenneth Hillesund refererte til medieoppslag om å lykkes, og mente at vi overstrømmes av gode og velmenende råd og oppskrifter på hvordan foreldre bør være. Han er sosionom og familieterapeut.

- Vi blir curlingforeldre som feier foran barna så de skal komme lengst mulig i riktig retning, vi blir helikopterforeldre som flyr inn og ordner opp når noe går galt og vi blir tigerforeldre som setter betingelser, “du får ikke mat før du har gjort leksene”, sa han.

- Tilstedeværelse

Hillesund minnet tilhørerne om at det er bare er i kontakt med andre at vi realiserer oss selv. Det er relasjonen som er den viktige basisen. Vi kan by på tilstedeværelse og anerkjennelse for å skape gode møter mellom barn og foreldre.

Etter foredraget ble han intervjuet av talkshowvert Anne-Lene Brattvåg. Dette var en fin måte å ta tematikken videre på og samtalen ble en spennende avslutning på sesongens siste talkshow.

Et vanlig talkshow?

Nesten Helg kan ikke sammenlignes med det vi kjenner til som talkshow til vanlig. Det er noe annet.

Dette ligger i grenselandet mellom kunst, fag, psykiatri og somatikk, samtale og opplevelse. Budskapet som taler både til hodet og til hjertet ble uttrykt gjennom musikk, visuelle utrykk og i samtaler. I september er talkshowet tilbake på Kick Kristiansand.

Nesten Helg legger har lagt opp til foredrag og temaer satt i sammenheng. Syklusen de fortsetter til høsten har de kalt ”Sammen er vi mindre alene”.

For de som ferdes i denne kanten av landet er det vært et besøk på Nesten Helg.

Eller – kanskje det kan være god inspirasjon for flere til å starte noe liknende på sine hjemtrakter? Bare følg denne lenken til Nesten Helgs hjemmeside og bli inspirert!

Hopp til meny