Behovet for et samlende kompetansesenter for fagfeltet ble beskrevet i statsbudsjettene fra 2003.
Gjennom Opptrappingsplanen for psykisk helse (1999-2008) ble fagfeltet psykisk helsearbeid i kommunene tilført betydelige ressurser.
I 2007 mente daværende helseminister Sylvia Brustad at tiden var inne for å styrke arbeidet med å sikre innhold og kvalitet i tjenestene, og få realisert ambisjonen om et kompetansesenter for psykisk helsearbeid.
Etablering av et nasjonalt kompetansesenter ble av Helsedirektoratet utlyst som et anbud høsten/vinteren 2007/2008.
Tre miljøer nasjonalt la inn tilbud om etablering; Universitetet i Agder, Høgskolen i Hedmark og NTNU Samfunnsforskning AS.
I samarbeid med NTNU Samfunnsforskning sto fire miljøer bak søknaden som trakk etableringen av senteret til Trondheim: Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST), SINTEF helse, NTNU og Regionalt kompetansesenter for brukerstyrking og tjenesteutvikling (KBT).
Det ble inngått kontrakt med Helsedirektoratet i mai 2008, med formell oppstart 1/9-2008
Høsten 2008 ble senterets faglige og administrative stillinger lyst ut nasjonalt, og stillingene besatt med oppstart fra januar til april 2009.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?