Publisert: 15. oktober 2015.   Endret: 15. oktober 2015
Arild Brakstad - Det sorte gullet, 2015

ARILD BRAKSTAD har reist land og strand rundt med forestillingen Det sorte gullet. -Min redning kom da jeg forsto at jeg som hadde så mange forferdelige tanker, kunne skrive dikt, sanger, teater, humor, forteller han. (FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/NAPHA).

Fant sort gull på vei ut av angsten

Fant sort gull på vei ut av angsten

Arild Brakstad bruker sin egen livshistorie, humor og musikk for å fortelle oss om angst og hvordan den kan overvinnes. Ingen forlater Det sorte gullet uberørt.

-Føler du behov for å skrike, gjør det! Kjør ut mot havet, skrik mot samboeren eller andre. Få det ut. Det hjelper faktisk, sier Arild Brakstad til KS læringsnettverk Nord, som er samlet i Tromsø.

Rundt 200 mennesker i salen samler seg til et felles skrik hinsides alt vi er vant til når psykisk helsefeltet samles for å diskutere fag og løsninger. Arild Brakstad med mikrofon i hånd akkompagneres av blackmetal opp mot desibelgrensen over høytaleranlegget. Ingen grunn til å nøle. Det er godt å brøle - av full hals!

Arild Brakstad har slitt med angst og paranoide tanker siden barndommen, men fant sin vei ut av mørket gjennom skaperkraft.

-Jeg omfavner alle de mentale milene jeg har gått, alt det forferdelige, slik at jeg kan gjøre det om til noe annet, til noe fantastisk, for eksempel en sang, forteller han.

Svartediket - en blackmetalmusikal

I Bergen i 2010 ble historiens første blackmetalmusikal med et ironisk blikk på sjangeren vist. Svartediket var tittelen, og det var teatersjef Bjarte Hjelmeland som hadde trykket verket til sitt bryst og gitt klarsignal for en oppsetning ingen hadde sett maken til. Slik fikk kunstneren Arild Brakstad et gjennombrudd.

Få kjente til smerten som lå bak eller at verket også var hans personlige oppgjør med angsten.

-Det var en kveld jeg hadde kjøpt masse vin og stearinlys. Skulle jeg forsøke å drikke meg i hjel igjen? I stedet bestemte jeg meg for å leve, forteller han.

Brakstad beskriver det som å stikke hodet i en sentrifuge. Tankene ble slynget ut til ord og setninger,  blekket sprutet. Etter 90 dager hadde han 90 sider.

Graver etter sort gull

I enmannsforestillingen Det sorte gullet, er han enda dristigere. Han forteller sin egen livshistorie.

-Jeg kaller det plattformteater. I likhet med oljen er det jeg borer etter tveegget. Det kan føre til fordervelse på den ene siden og rikdom på den andre.

Redd for å ha drept noen

Det var i 1983 det raknet for første gang. 12-åringen fikk panikkangstanfall og forestilte seg de frykteligste ting. Sammen med en kamerat hadde han moret seg med å kaste spiker på blink. På veien hjem slår en tanke ned som et lyn: Hvor ble det av den siste spikeren, tenk om noen har fått den i hodet! Kanskje jeg har drept noen? En annen dag er gutten fullt overbevist om at han har fått AIDS, noe av det skumleste man kunne lese om på 80-tallet.

-Angsten kommer innenfra. Det var ingen som hadde sagt at stygt ord til meg. Jeg var populær og flink, og jeg hadde da, som siden, to klipper i livet - mamma og pappa.

Psykologen rådet foreldrene til å flytte vekk fra skolen som så mange av opplevelsene var knyttet til. Slik fikk Arild en ny start på ungdomskolen i en ny by. Men, tankene ville ikke gi slipp.

-Det verste å tenke tilbake på er den enormt ensomme følelsen at jeg trodde jeg var den eneste i hele verden som hadde psykiske problemer, sier han. 

FN-soldat

I 1992 vervet han seg til FN-tjeneste i Libanon, og ble den yngste lagfører der noensinne.

-For meg ble det et eventyr. Jeg var en suveren soldat. I en faresituasjon som dette var, ble jeg helt rolig. Det var først da jeg kom hjem at angsten meldte seg på nytt.

Ventil for frykten

Forestillingen Det sorte gullet er full av humor. Det hjelper å le. Alene hjemme en fortvilet kveld, erkjente Brakstad at frykten og fantasien henger sammen, den ene en drifkraft for den andre. Det handler om hvilken av dem du skal la lede an.

-Å ha angst er utrolig kreativt. Det krever en hjerne å klekke ut alle de forferdelige tankene. Tar du steget over broen og snur frykt til fantasi, har du funnet det sorte gullet, sier Brakstad.

Publikums reaksjoner

Publikum er på vei ut av salen i Tromsø. Bente Haukås, som jobber i psykisk helse og rustjenesten i Hamarøy kommune er berørt.

-Kombinasjonen av alvor og humor gjorde det så sterkt. Jeg tenker at dette er en forestilling som flere i feltet bør få se, sier hun.

Stig Minkestuen fra Bø kommune kjente seg igjen.

-Jeg har selv vært en del av psykiatrien, og synes det er så viktig at det formidles med humor. Jeg kjente meg igjen i alt det han kom med, forteller han.

Laila Jota, psykiatrisk sykepleier i Løddingen Kommune, synes det er kjempebra at Brakstad formidler så direkte.  

-Vi som hjelpere må tåle å bli avvist, og vi må tørre å spørre. Det oppfatter jeg som det viktigste budskapet i forestillingen, sier hun. 

-Med forestillingen formidler han håp og det er viktig. Min oppgave som hjelper er å være forløser, tilføyer hun.

Treffer ungdom

Etter 200 forestillinger har Brakstad skjønt at han har truffet en nerve. Størst inntrykk gjør det på ham å vise den for skoleelever.

-Mange kommer bort etterpå, og har kjent seg igjen. Heller ikke de har snakket med noen om angsten, men båret på den i ensomhet, sier han.

Vil hjelpe andre

Brakstad tror det har mange som har historier som trenger å komme ut, og hjelper gjerne andre med å finne sitt kreative uttrykk. For tiden samarbeider han med Roger Nilsen, også han en mann med komisk talent.

-Jeg kommer nok til å jobbe som scenekunstner til jeg er 80 år, men har også lyst til å hjelpe andre å finne gull, avslutter han. 

 

 

SKRIKEKURS: En del av forestillingen er å vise at det kan være godt å ikke bare snakke ut, men skrike ut!
KS Læringsnettverk - psykisk helse og rus

KS og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten startet høsten 2014 et læringsnettverk for kommunene på tjenesteområdene rus og psykisk helse.

Visjonen er å snu tenkingen fra Hva er i veien med deg?” til Hva er viktig for deg?” med vekt på det gode pasientforløpet.

  • Utvikle gode og helhetlige pasientforløp i kommunene
  • Forbedre overgangene i bruker-/pasientforløp
  • Styrke brukerens opplevelse av mestring
  • Styrke brukerens rolle i forbedring av bruker/-pasientforløp
  • Styrke forbedringskompetansen hos ledere og medarbeidere

Læringsnettverkene, som er finansiert av Helsedirektoratet, arrangeres og ledes av KS i tett samarbeid med Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenestene. 

Prosjektgruppen består i tillegg til KS og kunnskapssenteret av representanter fra A-Larm, Mental Helse, Erfaringskompetanse og NAPHA.

Kommunene møter i nettverket med egne «forbedringsteam», sammensatt av de ulike tjenestene i kommunen, brukerrepresentant og samarbeidsparter som DPS og NAV.

Kommenter:

Mer om

ks.læringsnettverk brukererfaringer kunst.og.kultur nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen