Publisert: 07. januar 2016.   Endret: 29. januar 2017
Filmpremieren 22. mai 2014 utenfor Kjøllefjord kino. Bildet er av prosjektleder Sigrid Larsen (t.v.) og filmskaperne: Patrick Mathisen (10 år), Leon Bredesen (12 år), Jonatan Emil Joensuu (9 år), Eilert Jenssen (12 år), kursleder Trond Waage (t.h.), K

Fra filmpremieren 22. mai 2015, utenfor Kjøllefjord kino. Øverst fra venstre prosjektleder Sigrid Larsen og filmskaperne: Patrick (10 år), Leon (12 år), Jonatan Emil (9 år), Eilert (12 år), og kursleder Trond Waage. Fremme fra venstre filmskaperne Timian (7 år), Nicholas Rafael (8 år), Jim Ivar (9 år) og Kurt-Harald (9 år).

Bekymret melding førte til filmkurs for barn

Bekymret melding førte til filmkurs for barn

Noen foreldre hadde meldt om utfordringer rundt en livlig barnegruppe til det forebyggende barne- og ungdomsteamet i Lebesby kommune. Det fikk en spenstig snøball til å rulle.

-Vi jobber nå med å videreutvikle dokumentarfilmkurset Barneblikk, slik at barn i flere finnmarkskommuner kan få samme mulighet som disse åtte første dokumentarfilmskaperne i Lebesby kommune fikk i maidagene 2015.

Det sier psykolog og prosjektleder for filmkurset «Barneblikk i Kjøllefjord», Sigrid Larsen.

Verden gjennom barnas øyne

På bakgrunn av bekymringsmeldinger valgte det forebyggende barne- og ungdomsteamet i Lebesby kommune å tilby en gruppe på åtte barn i alderen 7 til 12 år et kombinert kultur- og forebyggende lavterskeltiltak. Et filmkurs, holdt av  førsteamanuensis ved visuelle kulturstudier ved Universitetet i Tromsø, Trond Waage.

I løpet av tre pluss tre hektiske kursdager i mai 2015 ble filmene skapt. Teamet ønsket å legge til rette for at barna skulle få fortelle sin historie fra sitt ståsted på sine egne premisser ved bruk av film. Målet var at kurset skulle styrke kommunikasjonsferdigheter, refleksjon, samarbeid, samt skapende evner.

Premiere med rød løper

Et formål var også å styrke kommunikasjonen mellom barn, foreldre og andre viktige voksne.

Torsdag 21. mai var det storslått premiere med rød løper i Kjøllefjord kino. Åtte stolte filmskapere presenterte fire ulike filmer.

Bevare verdiene

Etter filmfremvisningen inviterte Sigrid Larsen og Trond Waage til en samfunnsdialog der barna, lokalpolitikere og fagfolk deltok. Dialogen handlet om hva som skal til for å bevare verdiene barna hadde vist frem gjennom filmene sine, og om hvor utviklingsmulighetene ligger.

Barna og deres foreldre har filmrettighetene. Disse filmene er ikke laget for YouTube eller lignende, det er prosessen med å lage dem som er det viktigste elementet.

Nærmere de unges tanker

Filmprosjektet ble også presentert på Sjumilskonferansen i Alta i slutten av oktober, av prosjektleder Sigrid Larsen og to av barna. Følgende ble da skrevet i avisa Finnmarken: «Nå håper Sigrid Larsen at flere lar seg inspirere av de unge guttene og prosjektet som de har hatt i Lebesby. Det har vært en god måte å komme nærmere de unges tanker om livet i kommunen på, og det som er viktig for dem her og nå.»

Barna imponerte

Avisa skrev videre:

«– Vi får se verden gjennom deres øyne, ettersom de har gått rundt med et kamera på egen hånd. Dermed får de voksne en fin sjanse til å besøke barneverdenen, forteller kommunepsykologen, som også er imponert over guttenes innsats på konferansen.

– De klarte til og med å synge. Fikk alle de voksne til å reise seg og klappe og danse til sangen om barnekonvensjonen, og fikk velfortjent, stående applaus, sier hun.»

Veien videre

Trond Waage og Sigrid Larsen jobber nå med en idé om å videreutvikle dokumentarfilmkurset «Barneblikk», slik at barn i flere kommuner dokumentarfilmskaperne i Lebesby kommune fikk.

Målsetningen er at et nytt og større prosjekt skal føre til myndiggjøring, kompetanseheving og selvrefleksjon hos barn og unge.

Arbeidsform som fungerer godt

I tillegg skal det bidra til å engasjere fagarbeidere i kommunene til bedre og konkret samarbeid gjennom å dele erfaringer knyttet til prosesser og konkrete filmbeskrivelser.

De har tro på at dette kan være en arbeidsform som fungerer godt til arbeid med barn og unge, og de tror at filmer, slik som disse, kan skape konstruktive diskusjoner rundt barn og unge som er viktig i lokalsamfunn.

-Kan skape oss drømmejobber

Larsen sier:

-At vi kan ha slike muligheter, eller skape oss slike muligheter, er noe som gjør det attraktivt å jobbe i kommunene. Her kan vi skape oss drømmejobber.

-Det har vært en del å gjøre for å få det til, men det har vært verdt det! Å få være vitne til de unges filmskapernes skaperglede under filmkursdagene med Trond Waage, var nesten ubeskrivelig! Det glitret gull, diamanter og stjerner fra de dagene. Psykologfaglig mener jeg at dette her var et godt forebyggende arbeid, hvor tverrfaglig samarbeid fungerte veldig bra, sier hun.

Fire filmer

«Mitt liv i Kjøllefjord» av Eilert, 12 år. En film om drømmen om båten. 12-åringen tjener penger på å skjære tellen av de ødelagte garnan, drar på sjøen for å fiske og går på kaia og ser på alle båtan.

«Fra «gamer» til fotballspiller» av Leon, 12 år. En film om å være «gamer», som blir lei av iPaden og iherdig begynner å spille fotball.

«4 venner» av Kurt-Harald, 9 år, Jim Ivar, 9 år, Patrick, 10 år, og Jonatan Emil, 9 år. En film om det flakkende livet på sykkel, i fjellet, på Playstation, på trampoline og om mye annet som disse fire 9- 10 åringene driver med. Og om hvor vanskelig det er med all kranglinga. Men i morra er uvennskapet borte.

«Beste (i) Kjøllefjord» av Timian, 7 år og Nicholas Rafael, 7 år. En film om to Kjøllefjord-gutter, 7 og 8 år, de er søskenbarn, og deres store kjærlighet: han Beste(far). Den gjensidige kjærligheten strømmer mot oss når guttene sitter tett i sofakroken med han Beste og synger tamilske sanger til han. Beste er en tamil som kom til bygda for 22 år sia!

Kursleder Trond Waage i samtale med to av filmskaperne
Fra filmkurset, ute på tokt i Kjøllefjord
Kjøllefjord

Kommenter:

Mer om

barn.og.unge psykologer.i.kommunene folkehelse helsefremming.og.forebygging praksiseksempler

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen