Ekspertpanel av ungdom som står i fare for å falle ut av skole og jobb gir råd til psykisk helsetjenester i Østfold.
DROPPER UT: Hvordan fungerer eksisterende tilbud, hva er utfordringer på skolen, hva kan årsaken være til at så mange dropper ut, er eksempler på tema som diskuteres i ungdommenes ekspertpanel i Østfold. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.
DROPPER UT: Hvordan fungerer eksisterende tilbud, hva er utfordringer på skolen, hva kan årsaken være til at så mange dropper ut, er eksempler på tema som diskuteres i ungdommenes ekspertpanel i Østfold. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.
-Det å sette ungdommene i førersetet når man skal utvikle tilbud som ivaretar deres behov er utrolig viktig. Etter mange års erfaring på feltet ser jeg at voksne ofte tilbyr ungdom noe de ikke etterspør, sier avdelingsleder i den kommuneeide attføringsbedriften Deltagruppen, Gina Krogsvold.
Bedriften har fått midler fra Helsedirektoratet til å etablere prosjektet «Min vei – inn i fremtiden -recoverybasert tilbud til ungdom med sammensatte hjelpebehov som står i fare for varig utenforskap».
-Tilbudet om å delta ble gitt alle ungdommer i indre Østfold ved at vi annonserte, satte opp plakater, besøkte skoler og andre steder ungdommer er. Vi valgte ut en gruppe på seks ungdommer i alderen 18 -25 år til pilotgruppen, forteller Krogsvold.
I panelet er det en lik fordeling av gutter og jenter fra flere kommuner.
-Panelet består av ungdom som går på skole, har droppet ut av skole, er i arbeid og noen som for tiden er i arbeidsrettede tiltak, sier hun.
Det er ikke lagt noen føringer for hva ungdommene skal mene noe om utover at de får ulike temaer å diskutere på hver samling.
-Eksempler på tema er hvordan fungerer eksisterende tilbud, hva er utfordringer på skolen, hva kan årsaken være til at så mange dropper ut. Nå utvider vi med flere ungdommer og nye tema, sier Krogsvold.
Ekspertenes oppgave er først og fremst å gi råd om hvordan både Deltagruppen og andre aktører kan innrette tilbud til målgruppen som kan bidra til varige, positive endringer av ungdommenes livssituasjon.
-Ekspertpanelet gir et direkte og ærlig bilde av hvordan ungdom ser på mulighetene rundt seg. Ungdommene ser også at de voksne er opptatt av å forstå hvordan deres verden er. Vi kan også gi informasjon om hvilke hjelpeinstanser som finnes lokalt, og hvor man kan henvende seg for å få hjelp til forskjellige utfordringer.
Rekrutteringen til panelet gikk litt tregt i starten.
-Årsaken ble tydelig kommunisert fra ungdommene selv som hevdet at de ofte ikke ble tatt på alvor når de ønsket å bli hørt. De hevdet at det derfor var en stor skepsis blant ungdom til å bidra inn til voksenes «påfunn» som ofte resulterte i noe de ikke hadde behov for, sier hun.
Ifølge Krogsvold har skepsisen endret seg mye ved at de første ekspertene har vært flotte ambassadører for at deltakelse kan bidra til å gjøre en forskjell.
-Det at denne gruppen virkelig føler at de ble hørt har medført at flere andre ungdommer har kontaktet oss med et ønske om å få en stemme inn i debatten som deres hverdag.
Krogsvold takker de som drifter Røde kors sitt tilbud Kors på halsen, for gode tips og råd ved etablering av panelet. Hun vil også takke sine to driftige kollegaer Cathrine Srøbka (31) og Karin Solerød (26).
-De hev seg ut på dypt, ukjent farvann og bidro til at ekspertpanel Østfold ble en realitet. Vi deler gjerne våre erfaringer med andre som ønsker å ta stafettpinnen videre og starte opp slike grupper, avslutter hun.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?