Boka «Hjelp til å bo» gir kunnskap og erfaringer om hva som skal til for å en person med sammensatte behov til å bli boende i en bolig, og gjøre boligen om til et hjem.
SPENNENDE INNHOLD: Forfatterne lar oss bli kjent med Anne, Lasse og Jan Inge, gjennom deres historier. Vi får et innblikk i hva det vil si å bo dersom man har ROP-lidelser, og hvordan man som bo-oppfølger bør møte brukeren på hans eller hennes arena. (Illfoto: www.colourbox.com)
SPENNENDE INNHOLD: Forfatterne lar oss bli kjent med Anne, Lasse og Jan Inge, gjennom deres historier. Vi får et innblikk i hva det vil si å bo dersom man har ROP-lidelser, og hvordan man som bo-oppfølger bør møte brukeren på hans eller hennes arena. (Illfoto: www.colourbox.com)
For mange brukere er det å flytte i egen bolig bare et første skritt på veien mot å ha et godt og trygt hjem. I boka «Hjelp til å bo» systematiserer forfatterne erfaringer med oppfølging i bolig for personer med både psykisk lidelse og avhengighet av rusmidler (ROP-lidelser).
Temaet i boken er ikke bostedsløshet, men oppfølging i bolig. Hvordan kan oppfølgingen bidra til en trygg og god bosituasjon?
Boka vil være nyttig for studenter i psykisk helsearbeid, rusproblematikk og sosialt og boligsosialt arbeid. Den kan også være til god hjelp for veiledere, planleggere, behandlere og tjenesteytere i oppsøkende tjenester, og i botiltak for beboere med ROP-lidelser.
Forfatterne av boka har bred praktisk erfaring fra disse feltene.
Forfatterne lar oss bli kjent med Anne, Lasse og Jan Inge, gjennom deres historier. Vi får et innblikk i hva det vil si å bo dersom man har ROP-lidelser, og hvordan man som bo-oppfølger bør møte brukeren på hans eller hennes arena.
Problemstillingene i boka knyttes opp til Anne, som begynte å eksperimentere med rus da hun var tolv år, Lasse som mistet fotfestet da farfaren døde, og Jan Inge, husokkupanten fra det tidlige Blitz-miljøet. De tre personene følges jevnlig gjennom boka, og deres historier gir leseren konkrete råd om bo-oppfølging.
Samtidig tør forfatterne å være åpne både på faglige og etiske dilemmaer som kan oppstå når brukere med ROP-lidelser skal følges opp i egen bolig.
Bistanden som gis må være basert på å mestre. Tjenesteyting er ikke tilstrekkelig alene, løpet må legges opp sammen med brukeren, for at han eller hun skal lykkes å bo i et hjem.
-Det står og faller på tjenestene, skriver forfatterne. Personer med ROP-lidelser har stor risiko for å oppleve bostedsløshet og ustabil bosituasjon, og det er store sjanser for at både sykdom og sosial situasjon forverres av dårlige boforhold.
Forfatterne mener det er viktig å nyansere begrepet «å jobbe sammen med». Hovedprinsippet i bo-oppfølgingen er å arbeide sammen med brukeren, i istedenfor å gjøre ting for brukeren.
Samtidig er det viktig å være oppmerksom på at brukere har ulike behov for samarbeid. Noen trenger bistand kun i perioder og andre hele livet gjennom.
Det er viktig ikke å moralisere ved å si «dette burde du ha greid», men heller å hjelpe brukeren til å se egne ressurser, og tilpasse oppfølgingen etter dette, ifølge forfatterne.
Både Anne, Lasse og Jan Inge krever at bo-oppfølgerne er engasjerte og viser respekt for hvordan de vil bo. De ønsker forståelse og aksept for at deres ønsker kan være annerledes enn bo-oppfølgerens.
Bo-oppfølging handler ifølge forfatterne om å være forberedt på det uforberedte, å våge å være personlig, engasjert og nysgjerrig, samtidig som det faglige perspektivet skal beholdes. Sammen med brukeren skapes rom for å diskutere og skape fleksible løsninger som utfordrer gamle tankesett.
- Målet er at brukeren skal bo trygt og godt og lære seg å mestre det, sier forfatterne. Det finnes ingen fasit på hva som er et godt boforhold og et trygt hjem. Det varierer fra beboer til beboer. Ønsket til forfatterne er å bidra til faglig kunnskap om gode oppfølgingsmetoder.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?