Boka «Hvem er du?» viser hvordan et distriktpsykiatrisk senter (DPS) og et universitet har jobbet systematisk med å utvikle en postatmosfære hvor alles synspunkter er viktige bidrag.
Redaktørene Anne-Margrethe Kinn Aasland (t.v), Jon Vidar Strømstad og Anne Berit Eie Torbjørnsen har gitt ut boken «Hvem er du?», om miljøterapi som terapeutisk relasjonsarbeid. FOTO: Elisabeth Ferking/Impress Publisering.
Redaktørene Anne-Margrethe Kinn Aasland (t.v), Jon Vidar Strømstad og Anne Berit Eie Torbjørnsen har gitt ut boken «Hvem er du?», om miljøterapi som terapeutisk relasjonsarbeid. FOTO: Elisabeth Ferking/Impress Publisering.
-Vi har gjennom boka ikke hatt til hensikt å presentere en fasit, men en holdning og en verdi i møtet med pasienten, sier oversykepleier ved Sola DPS, Anne Berit Eie Torbjørnsen.
Sammen med universitetslektor Anne Margrethe Kinn Aasland og psykiatrisk sykepleier Jon Vidar Strømstad er de redaktører og medforfattere av boka «Hvem er du? Miljøterapi som terapeutisk relasjonsarbeid». Boka beskriver hvordan pasienten inviteres inn i behandlingen, ekspertenes makt tones ned, og pasientens livshistorie trer frem som en betydelig ressurs. Sentrale hjelpemidler i dette arbeidet har vært Lars Thorgaard og Øyvind Hagas miljøterapeutiske verktøy.
-Vi håper at innholdet kan bidra til et engasjement og en nysgjerrighet på hvordan en ønsker at den kliniske praksisen skal være på egen arbeidsplass. Boka er myntet på studenter i videreutdanninger, og fagfolk med en viss erfaring innen psykisk helsearbeid, sier Torbjørnsen.
Sentrale spørsmål som tas opp i boka er: Hvem er personen bak diagnosen? Hva betyr symptomene? Hvordan skapes og utvikles en god postatmosfære? Hvilken betydning har det hvordan personalet omtaler pasienten? Hvordan kan studenter og nyansatte bidra til kunnskapsutvikling ved en sengepost? Hvordan kan lederen legge til rette for at posten er i stadig utvikling?
-Det spesielle med boken er nok at den forholder seg til utfordringene som den praktiske hverdagen representerer, med en nysgjerrighet. Det har vært veldig spennende at flere faggrupper har bidratt til boka. Det har gjort oss mer og mer oppmerksom på betydningen av gode klima for tverrfaglig samarbeid, mener Torbjørnsen.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?