Publisert: 18. mai 2017.   Endret: 19. mai 2017
gdanskworkers

HJELPER DE HJEMLØSE: - For mange er det aller lettest å bare bli der de er, ved den kontaineren som de betrakter som sin egen. Det er der de føler seg hjemme, sier Mikosz Korytowski og Paulina Pacyga, som jobber i Gdansk. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

20 000 skritt med omsorg

20 000 skritt med omsorg

Mikosz Korytowski, psykolog, og Paulina Pacyga, pedagog, tråler daglig gatene i Gdansk for å hjelpe hjemløse mot et bedre liv.

-Det er ikke alltid de hører på oss, forteller Paulina.

-For dem er det deres kontainer, og deres flekk på jorden. Når vi forteller dem om huslyet vi kan tilby, er det ofte de ikke ønsker å bli med.

Napha har vært med Paulina og Mikosz, som arbeider som "streetworkers" i den polske byen Gdansk, på den faste ruta de tar flere ganger i uka. De to kartlegger og følger opp mange av byens hjemløse.

-Det er omkring 200 hjemløse i Gdansk, såkalte "rough sleepers" som bor på gata. Noen har bodd slik i flere år, mens andre går inn og ut av ulike former for herberger, forteller Paulina.

Like mye verdt som alle andre

Med ryggsekk og joggesko tilbakelegger de to flere kilometer hver dag. De vet hvor de hjemløse holder til og trasker under bruer, bakom uthus og inn i portrom.

Paulina viser oss en boks på jernbanestasjonen.

-En av de hjemløse betegner denne boksen som hjemmet sitt. Hver kveld rigger han seg til på boksen med soveposen. Han har tilbud om å bo på herberge, men sier han heller vil være her.

Hovedvekten av de hjemløse i Gdansk er unge menn under 40 år.

-Mange har opplevd personlige ulykker som å miste familien eller jobben. Det er tragedier som kan ramme alle, sier Paulina, og fortsetter:

-Det gjør ikke folk mindre verdt at de er hjemløse!

Det beste med jobben er å høre historiene

Det er rundt seks steder hjemløse i Gdansk kan finne rom for natta. Felles for de fleste hospitsene er at de hjemløse må være sobre for å tilbringe natta der, altså ikke påvirket av alkohol.

-Akkurat dette er ikke så lett, forteller Paulina.

-Mange liker å henge med kompisene sine, på faste steder, og drikke. Det tar ofte lang tid for oss å vinne deres tillit.

Men de gangene det skjer, er det en sterk opplevelse. Og ifølge Paulina, er det dette som er det aller beste med jobben.

-Ingen av de hjemløse er like, og det er ofte tilfeldigheter som er årsaken til at de har havnet i det uføret de er i. Det er sterkt å høre hva de har å fortelle, og historiene deres er triste. Likevel er det det å få innblikk i livene deres som er det aller beste. Å få høre historiene deres.

Jobber prosjektbasert

Av de rundt 200 hjemløse i Gdansk, er det rundt 130 menn og 70 kvinner. Det blir stadig vekk flere ungdommer.

-Det er kun oss to som jobber med de hjemløse på gata i Gdansk på denne måten. Vi jobber på prosjektmidler, i tidsbegrensede perioder. Til nå har både Gdansk by, de polske myndighetene og EU finansiert arbeidet vårt, forklarer Paulina.

De fleste at de hjemløse sliter med alkohol- eller annen rusproblematikk, og de aller fleste er polske statsborgere.

-Kun et lite mindretall er flyktninger eller immigranter. 30-40 prosent kommer fra fengslene. For øvrig jobber vi alltid to og to.

-Det er greit å være en kvinne og en mann, man faktisk har vi sett at det ofte fungerer aller best å være to kvinner. Da merker vi at det er lettere å få innpass. De hjemløse betror seg lettere til en kvinne.

Hjelper dem videre

På hospitsene kan de hjemløse få mat, noen steder også en dusj.

-Er noen motivert for å bli rusfrie, kan vi sluse dem videre til rehabilitering. Har noen psykiske problemer, råder vi dem til å kontakte helsehjelp. Sosialarbeidere kan hjelpe dem videre, enten det gjelder helsehjelp eller rehabilitering, forklarer Paulina.

-Men problemet er som regel å få dem til å ville ta imot den hjelpen. For mange er det aller lettest å bare bli der de er, ved den kontaineren som de betrakter som sin egen. Det er der de føler seg hjemme.

 

 

FEANTSA arrngerer i disse dager konferansen "The Fight Against Homelessness: Solidarity in Action" i Gdansk.

FEANTSA

  • En europeisk sammenstilling av organisasjoner som jobber med hjemløse
  • Finansiert av EU
  • Har som mål å ende hjemløshet i Europa
  • Ble etablert i 1989
  • Har over 130 medlemsorganisasjoner fra 30 land

Kommenter:

Mer om

bolig rusproblem.og.psykisk.lidelse relasjon

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen