Publisert: 30. mai 2017.   Endret: 30. mai 2017
André Sirnes

FOREBYGGE: -Vi ønsker å øke muligheten for å forebygge større utfordringer, og også raskere å kunne lede folk videre til andre tjenester når det er behov for det, sier kontaktperson for det nye drop-in samtaletilbudet i Lier, André Sirnes. FOTO: Privat.

Nytt drop-in samtaletilbud

Nytt drop-in samtaletilbud

-Med et nytt, gratis drop-in samtaletilbud vil Lier kommune gi rask hjelp til de over 18 år som opplever kortvarige psykiske utfordringer.

-Vi har snakket i veldig mange år om at vi burde prøve det. Vi gjør det som en omorganisering av tjenesten, uten tilførsel av nye midler, sier André Sirnes, avdelingsleder for Individuell oppfølging og kurs i Virksomhet psykisk helse og rus, i Lier kommune utenfor Drammen.

-Forebygge større utfordringer

Med det nye drop-in-tilbudet håper kommunen å oppnå mer tilgjengelige psykisk helsetjenester, raskere helsehjelp og at flere tar kontakt når de opplever nedturer i livet.

-Vi ønsker å øke muligheten for å forebygge større utfordringer, og også raskere å kunne lede folk videre til andre tjenester når det er behov for det, sier Sirnes.

Individ- og gruppetilbud

22. mai åpnet drop-in-tilbudet, som i første omgang er åpent to timer hver mandag, fra klokken 9 til 11.

-Vi starter med det, og ser om det dekker behovet eller om vi skal vurdere utvidelse, sier Sirnes.

To samtaleterapeuter driver dette tilbudet.

-De har i lengre tid holdt KiD- og KiB-kurs sammen, og er godt samkjørt. Folk bes om å møte mellom klokken ni og halv ti, og blir da tatt i mot av de to, som gjør vurderinger av hvem som trenger individuell samtale og hvem som kan ha nytte av gruppetilbud, forteller han.

Ressurser i bakhånd

Om pågangen blir stor har de mulighet til å spille på flere ansatte.

-Vi holder til i tilliggende lokaler til resten av psykisk helsetjenesten. Om mange trenger individuell samtale for eksempel, så kan vi kalle inn flere ansatte, sier han.

Tilbudet er gratis, og krever ingen henvisning.

-For en del mennesker kan terskelen være høy for å ta kontakt. Dette tilbudet gir en lett inngangsport til virksomheten og tjenesten, sier Sirnes.

Elementer fra KiD og KiB

Han tror tilbudet vil tilfredsstille et udekket behov.

-Vi har mange som har livssituasjonsbetingede utfordringer, som samlivsbrudd, sorg etter et dødsfall eller andre livskriser. Dette gir ikke i utgangspunktet rett til hjelp i de øvrige tjenestene. Det kan være forebyggende for dem å komme på drop-in-time, og de kan komme seg videre gjennom å ha noen å snakke med, sier han.

Samtalene som tilbys kaller han mestringssamtaler, med noen av de samme elementene som i et KID- og et KIB-kurs.

-Det handler om å få hjelp til hvordan man kan mestre de utfordringene som er her og nå i livet, sier Sirnes.

Siden tilbudet ofte vil være basert på samtaler i mindre grupper, vil deltakerne informeres om regler for taushetsplikt ved oppmøte. 

Kommenter:

Mer om

lavterskeltilbud nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen