Endret: 20. september 2018
Fra forestillingen Maskefall

Fra 27. november til 1. desember spilles forestillingen Maskefall i Kristiansand. Her fra fjorårets oppsetning. FOTO: Kristiansand kommune.

Lar maskene falle igjen

Lar maskene falle igjen

Personer med erfaring fra psykisk helse- og rusproblemer, pårørende og ansatte i tjenestene står denne uken igjen sammen på teaterscenen i Kristiansand, med forestillingen Maskefall.

-Det er et veldig usnobbete prosjekt. Det er et prosjekt som kommer fra gata. Det kommer folk med mange forskjellige bakgrunner. De møter hverandre som mennesker, og tør å ta av seg rollen og masken. Da skapes det kunst i det fine klimaet der, sier regissør Kristian Landmark, til napha.no.

Fullt hus fem kvelder

Med generalprøven 27. november blir det fem forestillinger fra mandag frem til fredag 1. desember.

-Alle forestillingene er fulle, med 60-70 plasser per forestilling. Vi har veldig lyst til at det skal være intimt og litt eksklusivt, sier Landmark.

Publikum sitter på scenen

Forestillingen spilles som et musikkteater på Aladdin Blå i Kristiansand, og lokalet formes for anledningen som en kafé, der publikum sitter på scenen. Det blir også liveband på scenen.

-Litt av poenget med Maskefall er å oppnå høy kunstnerisk kvalitet, samtidig som det er et sosialt prosjekt, sier Landmark.

Om utenforskap

Utenforskap er hovedtema i forestillingen. Hvorfor mennesker havner utenfor, og hvordan man kan komme seg tilbake derfra.

-Den reisen disse deltakerne har, ved å kunne stå på scenen og produsere kunst, er spesielt og meningsfylt å oppleve også for meg. Også de profesjonelle kunstnerne som er med her har både en kunstnerisk og personlig utvikling, sier regissøren.

Tre nye år

Landmark startet Maskefall-prosjektet sammen med Odd Volden i 2014. Prosjektet har fått nytt tilsagn om treårig støtte fra Cultiva.

-Vi skal jobbe med en finansieringsmodell som gjør at det blir permanent. Det kan bli et spleiselag mellom private aktører, konserthuset Kilden, brukerorganisasjoner, Abup, og kommunen, håper Landmark.

Nytt nå er at prosjektet også omfatter barn og unge.

-I år er det musikkteater med voksne, neste år barn og unge. Så skal voksne og barn samles igjen i 2019 i et stort prosjekt, forteller han.

-God miks

Store deler av musikken er nyprodusert av Svein Øverland, spesielt til årets forestilling. Han har produsert en CD med musikken. Blant skuespillerne er det både noen som er med fra forrige gang, og noen nye.

-Det er en god miks, mener Landmark.

MASKEFALL
  • Spilles i Kristiansand hver dag fra 27. november- 1. desember
  • Manuskriptet bygger på 50 tekstbidrag, samtaler og diskusjoner. Noen har selv opplevd psykiske helseproblemer, noen er pårørende, og andre er ansatt i helsetjenestene.
-De møter hverandre som mennesker, og tør å ta av seg rollen og masken. Da skapes det kunst i det fine klimaet der, sier regissør Kristian Landmark. FOTO: Siri Bjaarstad / NAPHA

Kommenter:

Mer om

nyheter kunst.og.kultur

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen