Publisert: 07. mai 2018.   Endret: 07. mai 2018
Deliberate practice

INSPIRERENDE FOREDRAGSHOLDERE: Stemmecoach Ulrik Elholm, psykologspesialist Susanne Bargmann og Daryl Chow, australsk forsker og formidler, hadde mye interessant å si i Østersund nylig. (FOTO: Siri Bjaarstad/ NAPHA)

-Også terapeuter må trene for å bli bedre

-Også terapeuter må trene for å bli bedre

Skal du virkelig bli god til noe, for eksempel som terapeut, må du øve. Dette var et budskap rundt 300 praktikere og forskere innen rus og psykisk helse fikk nylig i Østersund.

The International Center for Clinical Excellence (ICCE) arrrangerte den tredje Achieving Clinical Excellence (ACE) i Sverige. Tidligere konferanser har vært i Kansas City og i Amsterdam.

Daryl Chow holdt et inspirerende innlegg om hvordan deliberate practice (systematisk trening) kan bidra til at vi blir bedre terapeuter.

Blir man så opptatt av å prestere, at man glemmer å lære?

Chow, som leder et behandlingsteam i Fremantle i Australia og er senior psykolog ved The Institute of Mental Health, Singapore, slår fast at det kan være et tankekors at man blir så opptatt av å prestere, at man glemmer å lære underveis.

-Ideen er å lære terapeuter og ledere nøkkelprinsipper om hvordan en kan forbedre sine resultater, og dermed tilby brukerne bedre tjenester, sier han.

Tre sentrale elementer i terapeutens forbedring

Han påpeker at kombinasjonen praksis, systematisk veiledning og trening gir gode terapeuter.

-Terapeuter som er mer kritiske mot seg selv får bedre resultater. Terapeuter blir bedre fort, etter endt utdanning. Men uten systematisk trening flater kurven snart ut, fortsetter Chow,

Dette er resultater som også K. Anders Eriksson, etablerer av teorien om deliberate practice viser til i sitt innlegg på konferansen.

Tradisjonell veiledning er ikke nok

-Klinisk veiledning virker ikke slik vi vanligvis gjør det, hevder Chow.

-For å få bedre terapeuter, må vi skape bedre design på veiledningen. Å velge et viktig forbedringsområde og mål for terapeuten er sentralt, når en vil forbedre seg som terapeut.

Han understreker poenget med begrepet “do not value what you measure, measure what you value”. Målinger, eller skåring er ikke viktig, med mindre det er en systematisk måte å sikre at du er på rett vei mot det målet du har satt deg.

Noen konkrete råd

Chow gir følgende råd til terapeuter som vil forbedre seg ved systematisk trening:

  • Ta opp klientsamtaler på video
  • Ikke hør på alt, men velg hva du vil fokusere på av din praksis
  • Fang opp «feil», eller forbedringsområder ukentlig
  • Få noen til å se på dine opptak

Eksempler på tema for trening er sentrale prinsipper i terapi, som mestring av følelser og evne til å engasjere brukeren i egen bedringsprosess.

Kvaliteten på tilbakemeldingene er essensielt

-Trening på egen hånd og selvrefleksjon gir imidlertid ikke effekt, sier Chow.

Systematisk feedback, eller veiledning på treningen du gjør, er sentralt for å utvikle deg som terapeut.

Chow sier det så sterkt at kvaliteten på læring avhenger av kvaliteten på feedbacken du får på egen trening.

-Systematisk trening må til

Susanne Bargmann har over 12 års praksis som psykologspesialist i psykoterapi, og over åtte års erfaring med å jobbe med Client Direceted Outcome Informed (CDOI) og Feedback Informed Treatment (FIT). Susanne Bargmann er dedikert til arbeidet med å se sammenhengen mellom terapi og diagnose.

-Terapeuter må være villige til å lære seg å bli bedre, for å kunne gi god hjelp til klientene. Fagfeltet psykisk helse trenger forbedringer. Den beste veien å gå er systematisk trening, det som kalles deliberate practice, påpeker Bargmann.

Ville synge som Christina Aguilera

-Og veiledningen må baseres på tilbakemeldinger mellom terapeut og klient.

Selv ønsket hun å utfordre seg selv og se hvor langt hun kunne nå ved å arbeide systematisk etter metoden deliberate practice, med å bli bedre på noen annet enn det som var fagfeltet hennes.

-Jeg har alltid vært glad i å synge, men slo drømmen fra meg, og satset på utdanning og veien mot å bli psykolog. Men drømmen om å synge like kraftig og flott som Christina Aguilera var fremdeles der!

Kan drømmen bli virkelig?

Under et foredrag med professor K. Anders Ericsson, fikk hun inspirasjon til å la drømmen komme til virkelighet. I foredraget sa han at det tar 10.000 timer med trening for å bli en ekspert.

Ericsson har studert utøvere på toppnivå innen sport, musikk og sjakk, og forskningen viser at det som skiller elite-utøverne fra resten, er at de bruker mer eller mindre samme teknikk, med mye dedikert og systematisk trening.

Kontaktet dyktig stemmepedagog

Bargmann begynte å undersøke hvem de beste sangpedagoger i Danmark var. Hun endte opp med Ulrik Elholm. Han har over 20 års erfaring som stemmecoach og er konsulent i musikkmiljøet i Danmark.

-Jeg var litt nervøs for at Elholm ikke ville jobbe med meg, men forestilte meg det verst tenkelige, som var at han skulle si nei. Dessuten hadde jeg teorien til deliberate practice klart for meg: Alle kan bli bedre med systematisk trening, sier hun.

Systematisk øving kan gi usedvanlig gode resultat

Det endte med at Elholm sa ja til å jobbe sammen med Bargmann. Og samarbeidet førte ikke bare til at Bargmann fant diva-stemmen sin, men også til ei bok.

Boka beskriver hvordan systematisk øving kan gi usedvanlig gode resultat, uavhengig om det er terapeuter, sangere eller idrettsutøvere det er snakk om.

-Sett deg et mål litt utenfor komfortsonen

Det er ting du kan gjøre for å bli bedre på det du ønsker.

-Vi finner ofte unnskyldninger for ikke å øve oss. For eksempel at vi er for slitne eller ikke har egnede rom til å øve oss i. Du må sette av tid til å øve deg alene regelmessig, påpeker Bargmann. Hun slår fast at dersom du har tenkt nøye gjennom og lagt en plan for hva du skal øve på, blir det lettere.

-Du må vite hva du vil bli bedre i, sette deg et mål. Det er lurt å sette seg et mål som er litt utenfor komfortsonen, det er da vi blir gode. Men ikke lag deg arbeidsoppgaver som gjør deg helt skrekkslagen bare ved tanken. Bryt gjerne ned problemet i flere deler, så det ikke virker så uhåndterlig, sier Bargmann.

Sørg for å få konkret veiledning

Selv pleier hun for eksempel å tenke gjennom hvordan hun skal greie å øve i en periode der hun har mange avtaler, eller er på reisefot.  

-Det er også lurt å samarbeide med en mentor eller coach. Veiledningen skal være helt konkret, sier Bargmann.

Da hun begynte samarbeidet med Elholm, beskrev hun sangen sin for ham som grusom.

-Han responderte ikke på dette, men foreslo for meg at jeg burde fokusere på å få en sterkere lyd i stemmen. Og han ga konkrete råd for hvordan jeg kunne gjøre det.

Mål først utgangspunktet

Bargmann påpeker at det er viktig å finne sin «baseline», eller måle hvor man er i utgangspunktet.

-Tilbakemeldingen skal ikke gå på deg som person, men på konkrete ting du jobber med. I i mitt tilfelle var det å få sterkere lyd i stemmen. Tilbakemeldingen må være så konkret som mulig!

Langsiktig investering

Deliberate practice og systematisk øving er noe som krever planlegging. Samtidig er det en investering som forbedrer prestasjonene dine.

-Når man ser på de som har nådd langt enten det er musikere, idrettsutøvere eller behandlere inne psykisk helse-feltet, kan vi tro det kun er på grunn av et medfødt talent. Men dersom du følger prinsippene for deliberate pratice, vil du forbedre deg, avslutter Bargmann.

 

 

 

Kommenter:

Mer om

feedback-informerte.tjenester

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen