Strever du med dårlig selvtillit, sosial angst eller har mistet troen på deg selv? Da kan selvstyrkingskurs være noe for deg.
På selvstyrkingskurs får man hjelp til å finne fram verktøyene som trengs for å få mer kontroll over eget liv.
På selvstyrkingskurs får man hjelp til å finne fram verktøyene som trengs for å få mer kontroll over eget liv.
Sentret er et lokalt aktivitets- og mestringssenter som bidrar til selvstyrking (empowerment) og bedringsprosesser (recovery):
Kontakt:
Sagatun Brukerstyrt Senter
Sagatunvegen 47A, 2317 Hamar
2317 Hamar
Telefon: 62 50 97 55
post@sagatun.no
Selvstyrkingskurs skal bedre mestringsfølelsen, gi deg kunnskap om dine rettigheter og plikter. Kurset handler om brukermedvirkning og kommunikasjon, og fokuserer på å styrke deg i dagliglivet. Trenger du å øke selvtilliten, få mer kontroll over ditt eget liv, eller bli bevisst dine muligheter, kan selvstyrkingskurset være nyttig.
Kurset er basert på teori og kunnskap fra empowerment, som handler om å få ny kunnskap og øke egen styrke, kraft og makt gjennom aktiv deltagelse. Mye av dette dreier seg om å trene på kommunikasjon. God kommunikasjon bidrar til at du kan formidle budskapet ditt på en klar og tydelig måte, og derved delta mer aktivt og samhandle mer med andre.
Kurset har noe teoretisk innføring, men gjennomføres med praktiske øvelser, og vi ser film med temaer som diskuteres i små grupper.
Hvorfor er dette viktig for å få til en raskere tilfriskning?
Tilbakemeldingene vi får fra deltakerne er at det er mye lettere å finne fram til riktig behandling og/eller tjenestetilbud når de vet hva de har rett på. De finner også lettere ut hva de kan gjøre selv og hva de trenger hjelp med. Men andre ord så blir de mer aktiv i egen tilfriskning.
Derfor går vi blant annet gjennom hvilke rettigheter du som mottar tjenester eller behandling fra det offentlige har. Med verktøykassa for brukermedvirkning lærer du hva som er de bærende prinsipper for brukermedvirkning. Eksempelvis fins det lovfestet rettigheter som blant annet gir oss medbestemmelsesrett i forhold til tjenesteapparatet. Det å bestemme i eget liv handler om å få informasjon om ulike tilbud eller behandling for å kunne ta valg, og føle seg sett, hørt og lyttet til.
Vi lærer også om IP, individuell plan som er et samarbeidsverktøy som skal sikre at dersom du har behov for hjelp fra mange instanser, så jobber de sammen. Det er din plan som gjør det lettere ha kontroll over prosessen og planene som skal hjelpe deg til å nå målene dine. Vi snakker også om menneskerettigheter som en del av det å leve i et demokrati, og det å delta som både menneske og bruker i samfunnet vi lever i.
Det stilles ingen spesielle krav til deg for å gå på dette kurset. Det eneste vi ber deg om er at du deltar aktivt.
På kursene må deltakerne selv delta aktivt gjennom forskjellige øvelser. Vi bruker mest refleksjonsgrupper der vi starter opp med to og to sammen. Dette er for at alle skal få sagt sitt og trene på å hevde sin mening om hva som er det viktigste for dem.
Vi har meget gode erfaringer fra kurs der både mennesker med brukererfaring og fagpersoner deltar. Det er viktig å komme fram til en felles forståelse av temaene og mange påpeker at samarbeidet blir lettere etter et felles kurs.
Alle kursledere og prosessledere har egenerfaring eller erfaring som pårørende.
Erfaringer fra kursene er at deltakerne blir mer bevisst på egne ressurser og får igjen mestringsfølelsen i sin hverdag, noe som gjør at mange opplever tilfriskning.
Sentret er et lokalt aktivitets- og mestringssenter som bidrar til selvstyrking (empowerment) og bedringsprosesser (recovery):
Kontakt:
Sagatun Brukerstyrt Senter
Sagatunvegen 47A, 2317 Hamar
2317 Hamar
Telefon: 62 50 97 55
post@sagatun.no
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?