Den 6.mars 2018 var en sammensatt og spennende gjeng mennesker samlet på DPS Solvang i Kristiansand. På agendaen sto fire dager med felleskap rundt selvstyrkningskurset i regi av «Verktøykassa for brukermedvirkning».
Bjørg Kaspersen fra Sagatun var med som veileder, mens Terje Fagersand fra ROM-Agder og Monica Myhrer var prosessledere på selvstyrkningskurset som ble arrangert på Solvang i Kristiansand i mars i 2018. Foto: Helge Dyrholm
Bjørg Kaspersen fra Sagatun var med som veileder, mens Terje Fagersand fra ROM-Agder og Monica Myhrer var prosessledere på selvstyrkningskurset som ble arrangert på Solvang i Kristiansand i mars i 2018. Foto: Helge Dyrholm
Verktøykassa for brukermedvirkning er et kursmateriell som tilbys fra Sagatun Brukerstyrt Senter. På dette selvstyrkingskurset samarbeidet Sagatun Brukerstyrte Senter med ROM-Agder som er et av de andre regionale brukerstyrte sentrene.
Kontakt:
Sagatun Brukerstyrt Senter
Sagatunvegen 47A
2317 Hamar
Telefon: 62 50 97 55
post@sagatun.no
ROM-Agder
Skippergata 107
4614 Kristiansand
Telefon: 62 50 97 55
post@rom-agder.no
Her jobber vi tett sammen rundt tema som: Brukermedvirkning, individuell plan, kommunikasjon, brukerrettigheter, empowerment, grensesetting og positiv selvhevdelse.
Dette gjøres gjennom noe teoretisk gjennomgang, men hovedsakelig gjennom øvelser og diskusjoner i grupper og plenum. Dette for å holde deltakerne aktive og å få frem den enkeltes erfaring og kunnskap. Min erfaring etter å ha fått lov til å være med å lede to kurs er at dette fungerer på en utmerket måte, og bidrar til å holde deltakerne engasjert og inspirert gjennom alle fire kursdager.
På denne måten blir også samtlige deltagere på sitt vis delaktige i kurset og får mulighet til både å lære av de andre og samtidig gi av seg selv og sine egne erfaringer. Dette er med på å skape et sterkt fellesskap i gruppene, og bidrar til tyngde i undervisningen.
Å sette sammen gruppen av mennesker med ulik bakgrunn og posisjon fungerer godt. Det kan være tjenestebrukere, tidligere brukere av tjenestene eller folk som jobber i kommune- eller spesialisthelsetjeneste. Da får man en variasjon i bakgrunn og erfaring som gir stort læringsutbytte for samtlige, i tillegg til muligheten for dypere forståelse av hvordan virkeligheten ser ut fra de andres side.
Dette kom meget tydelig frem på det første kurset vi holdt i Kristiansand, da det var omtrent en 50/50 blanding av ansatte og mennesker med egenerfaring. Det var en fantastisk arena for å åpne øynene for både de utfordringene og de ressursene som ligger hos både brukere og ansatte, og det bidro sterkt til økt gjensidig forståelse og respekt.
Som prosessleder er det fantastisk å se hvordan deltakerne vokser gjennom de fire kursdagene, hvordan de blir tryggere og tar sin plass ettersom kurset går.
Reaksjonene fra deltagerne er også utelukkende positive, både på kursets innhold, på form og på kurslederne: «Dette skulle alle hatt», «burde vært obligatorisk for alle ansatte» og «så enkelt, samtidig så effektivt og bra» og «lærte mer av dette enn alle andre kurs jeg har deltatt på i år til sammen» er bare noen av reaksjonene jeg personlig har fått.
Samtlige deltakere er positive til formen og føler at aktivitetsnivået vi legger opp til gjør kurset til en flott opplevelse faglig så vel som personlig …
Som kursledere kan vi skrive under på at vi deler denne erfaringen. Det var en flott opplevelse å få lov til å følge så fine mennesker gjennom de fire dagene og se hvordan verktøykassen bidrar til å gi styrket selvfølelse og trygghet!
«Jeg opplevde kurset som meget positivt på flere plan. Med så mange ressurser samlet over flere dager vil man bli eksponert for erfaring, energi og enorm kompetanse. Verktøykassa var et relativt nytt og ukjent begrep for meg. Selv om jeg var noe forberedt før kursdagene ble jeg gledelig overasket over kursets innhold like mye som gjennomføringsmåte. Det opplevdes som spennende og trygt at lederne av kurset bar preg av rutine og kompetanse, og tydelig erfaring i kursets innhold og agenda. Personlig erfarte jeg å forlate hver kursdag med energi og positive tanker». - Frank Øverland, Erfaringskonsulent Psykisk helse, Kvinesdal kommune.
«Jeg hadde svært godt utbytte av kurset som erfaringskonsulent, gav meg mere selvtillit, og føler jeg fikk med meg en del verktøy å jobbe videre med. Mange temaer var bra å ta opp i grupper, og har gjort det lettere for meg å ta opp saker i våre møter på jobben. Likte måten det ble gjort på, at vi jobbet sammen to og to, og flere etter hvert. Føler jeg blir mere hørt, fordi min stemme er mer selvsikker og at jeg ikke gir meg så lett lengre. Jeg har kommet mer styrket frem etter dette kurset. Takk!» - Rita Lian.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?