Endret: 07. juni 2019
Fedia (24) og Anders (28), to av deltakerne ved Jobbskolen i Kristiansand

FELLESSKAP OG LÆRING: Fedia (24) og Anders (28), deltakere ved Jobbskolen i Kristiansand, har begge tatt store skritt mot sine mål. -Vi løfter hverandre opp, sier de om miljøet ved Jobbskolen. FOTO: Roald Lund Feiner/napha.no

-Jobbskolen hjalp oss opp etter rusutfordringer og mobbing

-Jobbskolen hjalp oss opp etter rusutfordringer og mobbing

Med individuell tett på-oppfølging får Jobbskolen i Kristiansand unge som har falt utenfor tilbake på sporet, med venner, jobb og utdanning.

-De har vært fantastiske. De har løftet meg opp, jeg har fått smaken på å ha tro på meg selv, og satt meg mål for fremtiden, sier Fedia (24), som har deltatt på Jobbskolen i snart ett år.

-Har sett meg, tatt meg seriøst

24-åringen hadde tidligere rusproblemer, og fikk ikke fullført videregående skole.

-Jeg hadde nettopp matte-eksamen, og var trygg i meg selv med det i en sal med 200 mennesker. Det kommer av at Jobbskolen har sett meg, tatt meg seriøst. Jeg føler at jeg alltid har dem i ryggen, sier hun.

Sju NAV-ansatte og fire lærere har fast tilhold på Jobbskolen, som disponerer to etasjer i et bygg i sentrum av Kristiansand. I tillegg har de psykolog knyttet til seg. Unge som vil kan komme til lavterskeltilbudet på hverdager hele uka, møte andre unge, få hjelp med skolearbeid eller å finne jobb, ut fra deres egne ønsker.

Døråpner med næringslivs-erfaring

-Prosjektet skulle gå i tre år. Det har gått så bra at vi nå er inne i det syvende året, i et spleiselag mellom kommunen og fylkeskommunen, sier næringslivskontakt ved Jobbskolen, Anders Grasaas.

Grasaas drev butikk i over 30 år før han startet ved Jobbskolen. Han og kollega Veronica Andreassen kjører rundt i bil hele tiden på vei til ulike arbeidsgivere, sammen med unge på jobbjakt.

-Mange av deltakerne driver noen dager med skolearbeid, og noen dager i uka jobber de. Det er viktig at de jobber med noe de har lyst til. Jeg har mange kontakter i næringslivet som jeg bruker for å få dem inn på riktige steder, sier han.

150 deltakere i året

NAV-veileder Stian Johansen forteller at Jobbskolen har rundt 150 deltakere i løpet av et år. Han sier at skolen er bygget på tre prinsipper.

-Hverdagslivstrening, for de som har vært et stykke borte fra venner. Arbeidslivstrening, for de som ønsker å komme seg ut i en bedrift og få arbeidstrening. Og skolemestring, for de som vil fullføre videregående skole. Den siste delen har vokst mye de siste årene, og mange har fullført skole, sier Johansen.

-Nærmere målet

En deltaker i slutten av 20-årene, som ønsker å være anonym, forteller at hun fikk høre om Jobbskolen gjennom en venninne, og at veien inn var kort.

-Det tok to dager, så var det rett inn. Du har alt ved Jobbskolen. NAV, fantastiske lærere, psykolog ved behov, frokost og lunsj. Allerede i november i år har jeg studiekompetanse, før jeg hadde trodd selv. Du ser på papirene at du er nærmere målet, og får høre det hele tiden av de som jobber der, sier hun.

Målet hennes er klart.

-Målet er å bli jurist. Jeg vil inn og jobbe på politihuset som jurist. Jeg kjenner livet fra den andre siden av loven, og føler at jeg der vil kunne bruke mine personlige erfaringer, sier hun.

Fant venner og fikk jobb

Anders (28) forteller om mobbing som brøt ham ned siden barneskolen.

-Det pågikk en 10 års tid. Jeg ble utsatt for fysisk vold og utstøtt, og var nervevrak på slutten av ungdomsskolen. Jeg kom inn på Jobbskolen for fem år siden, kom i et helt nytt miljø med mulighet til å utvikle meg selv. Nå jobber jeg på fiskebåt, hvor jeg trives godt og det er bra miljø, sier han.

Han peker på det sosiale fellesskapet ved Jobbskolen som viktig, og også det at NAV gjennom Jobbskolen betalte deler av lønna hans i starten av arbeidsforholdet.

-De hjalp meg i gang. Jeg har lyst til å starte et firma for meg selv, og ta inn personer fra NAV å gi dem arbeidserfaring, innen fiskeri, sier han.

Presentert på Arendalskonferansen

Fedia (24) vil bli sosionom.

-Mitt ønske er å starte eget firma, og jobbe med unge kriminelle. Jeg jobber nå i ungdomstjenesten i kommunen, med ungdom, rus og psykiatri. Jeg startet med å jobbe med sosiale medier, og er nå i møter og samtaler med ungdom, så jeg får god praksis, mener hun.

På Arendalskonferansen 6. juni, der innovasjon i kommunene er hovedtema, fortalte deltakere og ansatte ved Jobbskolen om sitt tilbud.

INNOVATIVE: Ansatte og deltakere ved Jobbskolen i Kristiansand under Arendalskonferansen, der innovasjon er hovedtema.
JOBBSKOLEN
  • Samarbeid mellom Kristiansand kommune og Vest-Agder Fylkeskommune
  • Retter seg mot unge fra 16 til 30 år som har falt utenfor grunnet mobbing, rus, psykisk uhelse eller annet.
  • Venner, skole og arbeid er de tre områdene deltakerne får hjelp med.

Kommenter:

Mer om

nyheter lavterskeltilbud arbeid.og.psykisk.helse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen