-Hvis ikke vil systemet for øvrig definere både rollen og arbeidsvilkårene våre etter sine preferanser, mener Julie Repper, leder for engelske ImROC.
BEVIST EFFEKT: -Erfaringskonsulenter øker i antall over hele verden. Vi har beviset på at vi er effektive, og vi vet hvordan vi skal rekruttere, lære opp og støtte erfaringskonsulenter slik at de kan bli effektive, sier Julie Repper. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
BEVIST EFFEKT: -Erfaringskonsulenter øker i antall over hele verden. Vi har beviset på at vi er effektive, og vi vet hvordan vi skal rekruttere, lære opp og støtte erfaringskonsulenter slik at de kan bli effektive, sier Julie Repper. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
Repper peker på at erfaringskonsulenter i psykisk helse- og rustjenestene har bevist sin nytteverdi klart og tydelig.
-Forskning viser at erfaringskonsulenters innsats bidrar til redusere lengden på innleggelser, øker pasientenes håp og sosial deltakelse. Dessuten styrker erfaringskonsulentene sin egen recoveryprosess gjennom jobben de gjør. De påvirker organisasjonskulturen der de jobber, ved å utfordre stigma og diskriminering i tjenestene. De bidrar til å styrke relasjonen og redusere barrierene mellom profesjonelle og pasienter. Så hva venter vi på, spør Repper.
Hun mener tiden nå er inne for at erfaringskonsulenter går sammen om å definere sin rolle i psykisk helsetjenestene.
-Erfaringskonsulenter øker i antall over hele verden. Vi har beviset på at vi er effektive, og vi vet hvordan vi skal rekruttere, lære opp og støtte erfaringskonsulenter slik at de kan bli effektive. Det neste steget er at erfaringskonsulenter kommer sammen og tar kontroll på sin egen fremtid som yrkesgruppe, mener hun.
I så måte mener hun at erfaringskonsulenter i Norge er på rett spor.
-Det at man i Norge har opprettet organisasjonen Erfaringssentrum er et riktig skritt på denne veien. Med en konferanse som Sterkere sammen møtes erfaringskonsulenter for å diskutere nettopp disse viktige spørsmålene om sin egen fremtid, påpeker Repper.
ImROC i England, som hun er direktør for, anser det å øke antallet erfaringskonsulenter i psykisk helse- og rustjenestene som det viktigste steget mot å gjøre tjenestene mer recovery-orienterte.
-Fagfolkene ønsker å definere hva vi skal gjøre, og få oss til å passe inn i det eksisterende systemet. Men vi vil kunne endre systemet, fordi endringskonsulenter bringer inn noe helt nytt og annerledes.
-Hva er dette nye som erfaringskonsulentene tar med inn i tjenestene?
-Erfaringskonsulenter er gode til å støtte folk til å oppdage og bygge på deres egne ressurser, for å oppnå de resultatene de vil oppnå selv. Dette er annerledes enn de tradisjonelle profesjonsgruppene, som gjerne vil fokusere på å fjerne symptomer. De to perspektivene utfyller hverandre, mener hun.
Julie Repper oppsummerer erfaringskonsulenters mange positive bidrag i tjenestene slik:
FOTO: Solrun Steffensen/napha.no
Nettverksarbeid foregikk ved Feragen i Røros i null grader nylig. Naturen var konferanserom, og folk lå i telt.
En nasjonal kartlegging viser en bekymringsfull nedgang i antall ansatte i denne rollen i ACT/FACT-team for voksne.
Helseenheten i Dovre kommune samarbeider med spisesteder og Frivilligsentralen om et sosialt middagstilbud for innbyggerne
– Noen ganger kan en slå flere fluer i en smekk, sier helserådgiver i Dovre kommune, Gunn Sverdrup. – Det har vi gjort med Eta i lag.
– Det gir meg mye å dele mine erfaringer med andre, sier Christer Storrønning, som holdt en workshop for utendørsterapifeltet m. fl. nylig
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?