Publisert: 28. november 2019
amsterdam hf

AKTUELT: Det var mye å lære for nordmennene som deltok på studieturen. En rekke temaer knyttet til Housing First ble belyst, som modellens plass i det boligsosiale arbeidet, inntak av klienter, profilmatching, teamarbeid, empowerment og recovery. (FOTO: Privat)

Housing First arbeidere fra nord fikk inspirasjon i Nederland

Housing First arbeidere fra nord fikk inspirasjon i Nederland

-Verden er stor og vi hadde mange forslag til steder å besøke, men bestemte oss for Amsterdam. Det angrer vi ikke et sekund på.

Det sier Remi Larsen, fra Housing First-teamet i Bodø kommune.

-Housing First-teamet her holder Premier League-kvalitet. Ett av suksesskriteriene for det høye kvalitetsnivået på arbeidet handler om at nederlenderne jobber grundig og systematisk med modellen, supplerer Lars Jensen, Larsens kollega fra Bodø.

Studieturen til Amsterdam sprang ut fra et behov for å fordype seg grundigere i Housing First modellen og lære av praktikere som har kommet langt i implementeringen. Vertskap for besøket var organisasjonen Discus som har jobbet med Housing First i mange år.

En rekke nyttige temaer

Turen ble organisert av Housing First-teamet i Bodø kommune. I tillegg til ansatte fra Bodø deltok også fagpersoner fra Rana, Vågan og Fauske kommune, samt Husbanken og fylkesmannen Nordland på studieturen.

En rekke temaer knyttet til Housing First ble belyst under studieturen, som modellens plass i det boligsosiale arbeidet, inntak av klienter, profilmatching, teamarbeid, empowerment og recovery. Dette ble formidlet av dyktige fagfolk. I tillegg deltok også mange brukere som delte sine erfaringer.

Savner mer fokus på aktivitet og sosial inkludering

-Nederlenderne har mye fokus på aktivitet, arbeidsrettet tiltak og ensomhetsproblematikk. Dette er utfordringer Housing First jobber med i alle europeiske land, og vi kan lære mye av hverandre om hvordan vi jobber med disse temaene.

-Vi fikk høre om et europeisk samarbeid på feltet som virker veldig spennende, sier Larsen som savner et større fokus på aktivitet og sosial inkludering i tjenestene her hjemme.

Mer en livsstil enn en jobb

Larsen forteller at de møtte mennesker med et fantastisk engasjement og en kreativ tilnærming til å hjelpe brukergruppen.

-Her er det rom for å tenke ut av boksen, og det å feire milepæler og skape gode øyeblikk med klientene var en naturlig del av arbeidet.

Ansatte i Amsterdam fortalte at det å arbeide med Housing First var en livsstil mer enn en jobb.

-Engasjementet smitter over på oss fra Norge. Noe som kommer godt med i det videre arbeidet her hjemme, sier Larsen.

Konferanse og nettverkssamling i Bodø våren 2020

Han slår fast at det er viktig for alle å opprettholde engasjementet for arbeidet.

-I tillegg må vi adressere utfordringene vi står ovenfor på det boligsosiale feltet og Housing First spesielt. Derfor planlegger vi en konferanse og nettverkssamling i Bodø våren 2020.

-Vi har invitert ansatte fra Amsterdam til denne samlingen, og håper i tillegg at modellens grunnlegger Sam Tsemberis kommer. Det blir også flere spennende foredragsholdere, slår Larsen fast.

Samlingen holdes 12.-13. mai 2020.

Fantastisk mulighet for å lære

-Vi satser på å kunne ta imot 200 deltakere på den åpne konferansedagen 12. mai. Her har kommuner i regionen en fantastisk mulighet for å lære om en modell som er en suksess i hele verden, sier Remi Larsen, som håper at flest mulig ledere også setter av dagen.

-Forankring, forståelse og engasjement blant de som sitter i lederposisjoner er viktig for å få dette til å fungere. Helt opp på rådmannsnivå.

 

Kommenter:

Mer om

housing.first bolig god.hjelp.i.et.brukerperspektiv

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen